Katalónia miatt csúszik a dél-európai országok uniós csúcstalálkozója

MTI

2017. október 5., csütörtök 22:23, frissítve: hétfő 08:58

A katalán helyzet miatt decemberre halasztották a dél-európai országok október 10-re időzített uniós csúcstalálkozóját Cipruson – közölte csütörtökön Nikosz Anasztaszidasz ciprusi köztársasági elnök.

A csúcson Ciprus, Franciaország, Portugália, Görögország, Olaszország, Málta és Spanyolország kormány- és államfői találkoztak volna.

A csúcstalálkozó elhalasztásáról a ciprusi elnök és Mariano Rajoy spanyol kormányfő hosszas telefonbeszélgetése után született a döntés – olvasható a ciprusi elnöki hivatal közleményében.

A halasztást a „Spanyolországban folyó kényes vitával” indokolták a közleményben.

A spanyol alkotmánybíróság csütörtökön függesztette fel a katalán parlament jövő hétfőre összehívott rendkívüli ülését, amelynek napirendjén a katalán függetlenségi népszavazás eredményének értékelése szerepel.

Carles Puigdemont katalán elnök a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott interjúban arról beszélt, hogy kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól. Korábban már többször elmondta: a népszavazásról szóló törvény értelmében, miután közzéteszik a referendum hivatalos végeredményét, 48 órán belül a katalán parlament rendkívüli ülésén elfogadják az elszakadásról szóló határozatot.

A spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért törvénytelen népszavazásnak egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték, eszerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a referendumon, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Hétfőre a katalán parlament elé a függetlenség pártolói nagyszabású utcai megmozdulást terveznek, míg egy nappal korábban, vasárnap a Spanyolország egysége mellett tüntetők készülnek felvonulni Barcelonában.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.