Katalónia miatt csúszik a dél-európai országok uniós csúcstalálkozója

MTI

2017. október 5., csütörtök 22:23, frissítve: hétfő 08:58

A katalán helyzet miatt decemberre halasztották a dél-európai országok október 10-re időzített uniós csúcstalálkozóját Cipruson – közölte csütörtökön Nikosz Anasztaszidasz ciprusi köztársasági elnök.

A csúcson Ciprus, Franciaország, Portugália, Görögország, Olaszország, Málta és Spanyolország kormány- és államfői találkoztak volna.

A csúcstalálkozó elhalasztásáról a ciprusi elnök és Mariano Rajoy spanyol kormányfő hosszas telefonbeszélgetése után született a döntés – olvasható a ciprusi elnöki hivatal közleményében.

A halasztást a „Spanyolországban folyó kényes vitával” indokolták a közleményben.

A spanyol alkotmánybíróság csütörtökön függesztette fel a katalán parlament jövő hétfőre összehívott rendkívüli ülését, amelynek napirendjén a katalán függetlenségi népszavazás eredményének értékelése szerepel.

Carles Puigdemont katalán elnök a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott interjúban arról beszélt, hogy kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól. Korábban már többször elmondta: a népszavazásról szóló törvény értelmében, miután közzéteszik a referendum hivatalos végeredményét, 48 órán belül a katalán parlament rendkívüli ülésén elfogadják az elszakadásról szóló határozatot.

A spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért törvénytelen népszavazásnak egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték, eszerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a referendumon, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Hétfőre a katalán parlament elé a függetlenség pártolói nagyszabású utcai megmozdulást terveznek, míg egy nappal korábban, vasárnap a Spanyolország egysége mellett tüntetők készülnek felvonulni Barcelonában.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.