Katasztrofális vereséget szenvedett a román jobboldal

KA

2012. június 10., vasárnap 21:42, frissítve: hétfő 06:24

A kormányzó szociálliberális szövetség (USL) fölényes győzelmet aratott a romániai egyfordulós önkormányzati választásokon a szavazóhelyiségek zárásakor, helyi idő szerint 21 órakor közzétett becslések (exit pollok) szerint. A magyar közösségen belül az RMDSZ megőrizte vezető szerepét.

A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett felmérések szerint Románia legtöbb nagyvárosában, közöttük Bukarest mind a hat kerületében az USL jelöltjei szereztek polgármesteri tisztséget. Ugyancsak az USL támogatásával nyert magabiztosan, több mint 60 százalékkal újabb mandátumot Bukarest független főpolgármestere, Sorin Oprescu. Az USL egyébként az erdélyi nagyvárosokban is nagy fölénnyel győzött.

Victor Ponta miniszterelnök arról beszélt, hogy végre sikerült a PDL-t kipucolniuk Bukarestből. „Igen, nyertünk. Most az következik, hogy a parlamenti és az elnöki választást is megnyerjük, és akkor bebizonyítjuk, hogy az emberek nem tévedtek, amikor bíztak bennünk” – fogalmazott.

Marosvásárhelyen ismételten Dorin Florea hódította el a polgármesteri tisztséget. Frunda György, az RMDSZ jelöltje 30 százalékot szerzett. Kolozsváron nagyon éles a verseny Emil Boc volt miniszterelnök és Marius Nicoara, az USL jelöltje között.

Kelemen: Nem segített a magyar–magyar verseny

Az előzetes eredmények szerint az RMDSZ jelöltje győzött Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Farkaslakán, Csíkszentmártonban és Csíkszentkirályon is. Bihar megyében is az RMDSZ-es polgármesterek futottak be. Gyergyószentmiklóson várhatóan a Magyar Polgári Párt jelöltje megőrzi a polgármesteri címét, és Gyergyóújfaluban is az MPP diadalmaskodott.

A romániai helyhatósági választásokon a magyar–magyar verseny nem segített a mozgósításban – jelentette ki vasárnap este Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. A politikus Kolozsváron, a szövetség országos kampányközpontjában urnazárás után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a románok és magyarok által vegyesen lakott, úgynevezett interetnikus környezetben – ahol a magyar–magyar verseny a közösség számára hátrányos volt – a magyar szavazóknak a választáson való részvétele alacsonyabb volt, mint a román választóké. Az RMDSZ elnöke bízik abban, hogy a szövetségnek sikerül megismételnie a 2008-as önkormányzati választáson elért eredményét.

Óriási vereség

A PDL mostani vereségét mindenképpen az MSZP 2010-es helyhatósági választáson elszenvedett kudarcához lehet hasonlítani. A korábbi kormánypárt gyakorlatilag minden korábbi fellegvárát elveszítette, így rendkívül rossz helyzetből várhatja az őszi parlamenti választást.

A Központi Választási Iroda 17 órai összesítése szerint négy órával az urnazárás előtt a választók 39,01 százaléka adta le a szavazatát. Ez csaknem öt százalékkal magasabb részvételt jelez, mint a 2008-as választáson. A délutáni összesítésben az erdélyi–partiumi megyék közül Bihar, Szilágy és Maros megyében átlag fölötti, Fehér, Szatmár, Brassó megyében átlagos, Kolozs, Kovászna, Hargita, Arad, Máramaros és Temes megyében átlag alatti a részvétel. A választások alapvetően rendben zajlanak, de a pártok sok apró szabálysértést jeleznek.

Mint arról az MNO beszámolt A voksoláson három magyar párt – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – mintegy 15 ezer jelöltet indított. A magyar pártelnökök már a nap első felében leadták voksukat, és polgártársaikat is arra bátorították, járuljanak az urnák elé, mert most van alkalmuk beleszólni a közösség sorsának alakulásába.

Forrás: MTI, MNO, Transindex

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.