Nincs túlélője a vorkutai bányarobbanásnak

MTI

2016. február 28., vasárnap 11:08, frissítve: vasárnap 12:40

Leállították a túlélők utáni kutatást az észak-oroszországi Vorkuta település Szevernaja nevű szénbányájában, miután a hatóságok a vasárnap történt újabb föld alatti robbanás után úgy vélik, már nem lehet életben a mélyben rekedt 26 bányász.

Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője közölte, adataik szerint a bánya azon területén, ahol az eltűntek tartózkodási helyét sejtették, a korábbi robbanás okozta tűz miatt magas hőmérséklet uralkodik, és nincs oxigén, így semmilyen esély sincs arra, hogy bárki túlélhetné a szerencsétlenséget.

A Komi Köztársaságban lévő bánya üzemeltetője, a Vorkutaugol vállalat ugyancsak erre a következtetésre jutott. A cég a tűz megfékezésének két módját vizsgálja: a bánya légmentesítését vagy elárasztását.

Csütörtökön kezdődött

A Szevernaja bányában csütörtökön két metángáz-robbanás történt, amelyek kőzetrengést váltottak ki, illetve tűz keletkezett a föld alatt. A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a bányarengés következtében 111 ember rekedt a mélyben, közülük 81-et sikerült kimenteni. A szerencsétlenségben négy ember meghalt, a túlélők közül kilencen szenvedtek sérüléseket. A mentőszolgálatok 26 bányászt keresnek.

A hatóságok újabb robbanások lehetőségére figyelmeztettek. A Komi Köztáraságban vasárnap háromnapos gyászt rendeltek el a történtek miatt.

Elavult technológia

A volt Szovjetunió területén találhatók a világ legveszélyesebb bányái az elavult technikai felszereltség és az extrém mélység miatt. A hiányos biztonsági intézkedések következtében gyakran fordulnak elő súlyos balesetek.

A Vorkutaugol vállalatnak 13 bányája van, amelyből öt üzemel. A vállalat bányáiban 1994 óta 161 baleset történt, ezekben 116 ember meghalt, és 139 megsérült.

Az 1969 óta működő Szevernaja bányában kokszolható szenet hoznak a felszínre. Ugyanitt 2000-ben hegesztési munkálatok miatt tűz ütött ki, akkor tíz ember meghalt. Négy évvel később is történt baleset, akkor öt bányász halt meg, míg 2011-ben két bányász vesztette életét.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.