Katonai hatalomátvétel készülhet Zimbabwéban

MN

2017. november 14., kedd 20:58, frissítve: szerda 07:55

A zimbabwei főváros, Harare felé haladó katonai járműoszlopokról számol be szemtanúkra hivatkozva a Guardian Dél-Afrikában állomásozó afrikai tudósítója. A jelentések szerint páncélozott járművek, a katonai rendőrség gépkocsijai és a zimbabwei katonaság egyéb egységei hajtottak át a külvároson egy nappal azt követően, hogy a fegyveres erők parancsnoka kijelentette: felkészült arra, hogy közbelépjen a menesztett Emmerson Mnangagwa alelnök híveit érintő tisztogatások leállítása érdekében.

A szemtanúk legalább hat páncélozott járműről és katonákkal teli teherautókról tettek említést, amelyek a belváros felé tartottak késő délután, bár később nem volt jele katonai aktivitásnak a város központjában, sem a reptéren, sem pedig Robert Mugabe elnöki rezidenciájánál.

Nem sokkal ezután újabb páncélos hadoszlop jelent meg a bevezető utakon.

Sokan úgy vélik, hogy a katonai mozgás valójában egy folyamatban lévő puccs műveleteit jelenti, amely Mugabe elnök elmozdítását célozza.

Mint ahogy a Guardian megjegyzi, a 93 éves vezetőn kívül nem volt más elnök az ország élén Zimbabwe 37 éve elnyert függetlensége óta.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Zimbabwében azt követően alakultak ki kaotikus állapotok, hogy az elnök menesztette a 75 éves Mnangagwát, aki a felszabadítási háborúk veteránja. Ezzel a lépéssel pedig Mugabe megnyitotta az utat azelőtt, hogy halála esetén 52 éves felesége, Grace Mugabe legyen az utódja.

 
Robert Mugabe zimbabwei elnök és felesége 2017. november 8-án a kormánypárt egyik rendezvényén
Fotó: Jekesai Njikizana / AFP
 

Ez azonban nem vált ki osztatlan lelkesedést az országban. Constantine Chiwenga tábornok hétfőn figyelmeztetett arra, hogy csapatai „a forradalom védelme” érdekében beavatkozhatnak.

Az elnök uralmát régóta a hadsereg támogatása biztosította, de a függetlenségi háború veteránjait érintő elnöki tisztogatással ennek most vége szakadhat.

A zimbabwei fist lady meglehetősen megosztó személyiség az országban: ahogy a Guardian is kitér rá, az egyébként is kérdéses népszerűségét erősen megtépázta, amikor idén augusztusban a dél-afrikai Johannesburgban rátámadt egy modellre, aki fiai társaságában időzött. Diplomáciai mentességére tekintettel a rendőrségi vizsgálat ellenére távozhatott Dél-Afrikából, de Grace Mugabe és fiainak költekezése, gyanús külföldi ingatlanvásárlásai eleve sok zimbabweit dühítenek, mivel mindeközben az ország súlyos gazdasági nehézségekkel és szó szerint készpénzhiánnyal küzd. A kormányzat ugyanis 2009-ben, a gazdaság összeomlása és hiperinflációt követően, az amerikai dollárt és a dél-afrikai randot tette meg hivatalos fizetőeszköznek, de a külföldi fizetőeszközökből csakhamar hiány alakult ki.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.