Katonai hatalomátvétel készülhet Zimbabwéban

MN

2017. november 14., kedd 20:58, frissítve: szerda 07:55

A zimbabwei főváros, Harare felé haladó katonai járműoszlopokról számol be szemtanúkra hivatkozva a Guardian Dél-Afrikában állomásozó afrikai tudósítója. A jelentések szerint páncélozott járművek, a katonai rendőrség gépkocsijai és a zimbabwei katonaság egyéb egységei hajtottak át a külvároson egy nappal azt követően, hogy a fegyveres erők parancsnoka kijelentette: felkészült arra, hogy közbelépjen a menesztett Emmerson Mnangagwa alelnök híveit érintő tisztogatások leállítása érdekében.

A szemtanúk legalább hat páncélozott járműről és katonákkal teli teherautókról tettek említést, amelyek a belváros felé tartottak késő délután, bár később nem volt jele katonai aktivitásnak a város központjában, sem a reptéren, sem pedig Robert Mugabe elnöki rezidenciájánál.

Nem sokkal ezután újabb páncélos hadoszlop jelent meg a bevezető utakon.

Sokan úgy vélik, hogy a katonai mozgás valójában egy folyamatban lévő puccs műveleteit jelenti, amely Mugabe elnök elmozdítását célozza.

Mint ahogy a Guardian megjegyzi, a 93 éves vezetőn kívül nem volt más elnök az ország élén Zimbabwe 37 éve elnyert függetlensége óta.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Zimbabwében azt követően alakultak ki kaotikus állapotok, hogy az elnök menesztette a 75 éves Mnangagwát, aki a felszabadítási háborúk veteránja. Ezzel a lépéssel pedig Mugabe megnyitotta az utat azelőtt, hogy halála esetén 52 éves felesége, Grace Mugabe legyen az utódja.

 
Robert Mugabe zimbabwei elnök és felesége 2017. november 8-án a kormánypárt egyik rendezvényén
Fotó: Jekesai Njikizana / AFP
 

Ez azonban nem vált ki osztatlan lelkesedést az országban. Constantine Chiwenga tábornok hétfőn figyelmeztetett arra, hogy csapatai „a forradalom védelme” érdekében beavatkozhatnak.

Az elnök uralmát régóta a hadsereg támogatása biztosította, de a függetlenségi háború veteránjait érintő elnöki tisztogatással ennek most vége szakadhat.

A zimbabwei fist lady meglehetősen megosztó személyiség az országban: ahogy a Guardian is kitér rá, az egyébként is kérdéses népszerűségét erősen megtépázta, amikor idén augusztusban a dél-afrikai Johannesburgban rátámadt egy modellre, aki fiai társaságában időzött. Diplomáciai mentességére tekintettel a rendőrségi vizsgálat ellenére távozhatott Dél-Afrikából, de Grace Mugabe és fiainak költekezése, gyanús külföldi ingatlanvásárlásai eleve sok zimbabweit dühítenek, mivel mindeközben az ország súlyos gazdasági nehézségekkel és szó szerint készpénzhiánnyal küzd. A kormányzat ugyanis 2009-ben, a gazdaság összeomlása és hiperinflációt követően, az amerikai dollárt és a dél-afrikai randot tette meg hivatalos fizetőeszköznek, de a külföldi fizetőeszközökből csakhamar hiány alakult ki.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.