Katonákat is bevetnek a drogkereskedelem ellen

PR

2012. szeptember 21., péntek 06:14, frissítve: péntek 08:44

Első ízben vezényeltek katonákat Mexikóváros egyik peremkerületébe, hogy megfékezzék a kábítószer-kereskedelem miatt fellángolt erőszakot, amely a jelek szerint már kezd átterjedni a fővárosra is.

Helyi idő szerint szerda este óta közel ezer katona, szövetségi és helyi rendőr kezdett járőrszolgálatot a Mexikóváros keleti peremén fekvő egymillió lakosú Nezahualcoyotlban, ahol két rivális drogkartell viszálya keseríti meg a helybéliek életét. A helyi hatóságok kérésére vezényelték őket oda, miután a hét végén meggyilkoltak Jaime Serranót, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) ottani képviselőjét.

A helybéliek szerint a bűnözők, akik a hírhedt La Família drogkartell tagjaiként adják ki magukat, zsarolják őket, és a helyzet egyre rosszabb. Már beletörődtek abba, hogy fizetniük kell a bűnözőknek, mert ha nem teszik, akkor megölik őket és a családtagjaikat is.

Mexikóvárost és környékét eddig a legkevésbé sújtotta a drogcsempész bűnbandák viszálya, illetve az alvilág és a biztonsági erők harca, amely az elmúlt hat évben csaknem 60 ezer áldozatot követelt az országban. A számok azonban arról tanúskodnak, hogy változik helyzet: az év eleje óta, szeptember közepéig 550 ember halt meg Mexikóvárosban és Mexikó államban a drogháborúk következtében, ami 15 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Az év első nyolc hónapjában az emberrablások száma is növekedett a Zetas és a La Família drogkartellek viszályának kereszttüzébe került Nezahualcoyotlban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.