Kecskebőr miatt késhet a brit kormányalakítás

2017. június 13., kedd 19:36, frissítve: szerda 07:51

A múlt csütörtöki brit előre hozott választáson egyik parlamenti párt sem szerzett abszolút többséget az alsóházban, a legtöbb mandátumot szerző Konzervatív Párt kezdhette meg a kormányalakítási tárgyalásokat. A Theresa May miniszterelnök vezette toryk a konzervatív északír Demokratikus Unionista Párttal (DUP) kezdtek egyezkedni, ám nemcsak amiatt húzódik el a kormányalakítás, hogy a DUP-nek különleges igényei – mint például az, hogy posztot adnának Nigel Farage-nak, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) volt elnökének – vannak. Egyébként a felek nem koalíciót kötnek, hanem alkalmanként segíti majd a DUP szavazataival a torykat az úgynevezett bizalom és támogatás megállapodás keretében.

A csúszás hivatalos indoklása mögött azonban az áll, hogy a hagyománytisztelő britek nem kívánnak megszabadulni egy régi szokástól. Attól, hogy a fontos törvényszövegeket egy kecskebőrnek nevezett felületre írják. A kormányalakításhoz szükséges királynői beszéd is e felületre íródik majd (a beszédet nem a királynő írja, hanem a kormányzó párt[ok], tartalma pedig addig nem végleges, amíg nincs egyezség a felek között), ám több napig szárad rajta a tinta. Így a június 19-re tervezett kormányalakítást későbbre halasztják – közölték hétfőn kormányzati források a Daily Telegraphfal. Más kérdés, hogy a szkeptikusok szerint a kecskebőrös mizéria csak időhúzás a toryk részéről azért, hogy biztosan jó megállapodást tudjanak kötni a DUP-vel. A második helyen végzett, ugrásra kész Munkáspárt persze a csúszást kihasználta arra, hogy elmondhassa: a leendő kormányzatot káosz uralja, hiszen megalakulni sem képes időben.

A kecskebőrnek nevezett felület olyan archiválásra szánt pergamen, amely ötszáz évig is könnyen megőrizhető. A kecske- vagy borjúbőrt mészmosásban áztatják, amelynek hatására kitágulnak a szőrtüszők, így könnyebb lekaparni a szőrt és zsírt a felületről egy „scudder” nevű, ívelt késsel. A kapott felületet fakeretre feszítik, majd egyenletes vastagságúvá kaparják, végül kiszárítják – ennek időtartama függ a bőr minőségétől, nedvességétől és a szárításhoz használt helyszín hőmérsékletétől.

A parlamenti archívum legrégebbi darabja egyébként 1497-ből való, azaz húsz évvel idősebb, mint a kecskebőr pergamen tervezett élettartama, de a Magna Charta is ilyen felületre íródott, az már több mint 800 éves – írta tavaly a brit közszolgálati BBC. A hagyományt egyébként el akarták törölni már egyszer a britek – akkor jobb minőségű archiválópapírra váltottak volna –, ám végül visszatáncolt a parlament, maradtak a pergamenek. A parlamenti levéltárban, a Westminster nyugati végén álló Victoria-toronyban nyolc kilométernyi pergament őriznek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Sharon McMeekin, a Digitális Megőrzés Koalíciója nevű, digitális archiválásra szakosodott szervezet tagja szerint ugyanakkor jobb lenne, ha e megőrzési formára váltanának, mert az jobban tükrözi, milyen korban született az adott irat. Mint mondta, amikor a pergamenekre írtak, akkor az volt a legmodernebb és legtartósabb archiválási módszer, ám ma már idejétmúltnak számít. – Más kérdés, hogy sokan kételkednek abban, hogy a digitálisan archivált anyagok valóban elérhetők lesznek-e a jövőben – ezt már Jenny Mitcham digitális archiváló mondta a BBC-nek.

A halasztásnak van egy másik fontos aspektusa is. A kormányalakításhoz szükséges beszédet II. Erzsébet királynő mondja majd el, neki pont megfelelt volna a június 19-i időpont, hiszen másnap kezdődik a Royal Ascot lóverseny. Utóbbi esemény olyannyira fontos a királynő számára, hogy állítólag minden év eseménynaptárának megtervezésekor ez az első, amit bevésnek a királynő határidőnaplójába – írja a Royal Central. Az uralkodó minden évben meg is jelenik a lóversenyen, amely idén június 20-a és 24-e között lesz. Ebből kifolyólag vagy a lóversenyt halasztják, vagy a kormányalakítás lesz 24-e után.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.13.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.