Kelemen Hunor szerint Románia nincs felkészülve az EU-elnökségre

MTI

2018. január 22., hétfő 18:02, frissítve: hétfő 19:42

Kelemen Hunor szerint Románia nincs felkészülve arra, hogy 2019 első félévében betöltse az Európai Tanács elnökségét. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke egy nagyváradi sajtótájékoztatón beszélt erről hétfőn, szavait a szövetség hírlevele és a román hírügynökségek is idézték.

A politikus szerint 2018 bonyolult évnek ígérkezik a román politikában, és Romániának ilyen körülmények között kellene felkészülnie arra, hogy 2019 első félévére átvegye az Európai Tanács elnökségét, erre pedig nincsen felkészülve. Szerinte Románia ezzel is úgy járhat, mint a téllel és a havazással, mely évről évre váratlanul érinti az országot. Felrótta, hogy senki sem beszél arról, hogy mik lesznek az ország prioritásai, hogyan áll a logisztikai felkészülés, megvan-e az emberi erőforrás a feladatok elvégzéséhez. „Sehol sem vagyunk. Sem a regionális kérdésekben, sem a külpolitikában nem hallatszik Románia hangja, és ez nem jó” – figyelmeztetett az RMDSZ elnöke.

A politikus elmondása szerint pártja várja, hogy milyen változásokat hoz az új kormány hivatalba lépése. Kelemen Hunor Nagyváradon is elmondta: az RMDSZ alsó- és felsőházi frakciói várhatóan a január 29-én tartandó együttes ülésükön döntenek arról, hogy támogatják-e az új kormány beiktatását. Hozzátette: addig Viorica Dancila kinevezett miniszterelnök-jelölttel is találkoznak, meghallgatják a terveit, és felteszik neki a kérdéseiket.

Kelemen Hunor azt is közölte: elvárja, hogy a román politikai pártok vezetői elhatárolódjanak a volt miniszterelnök akasztásra utaló kijelentésétől. Hozzátette, hogy ha erre nem kerül sor, csak találgatni lehet, hogy egyetértenek vele vagy pedig félnek.

Az RMDSZ elnöke hétfő este részt vesz a magyar kultúra napja alkalmából szervezett nagyváradi ünnepségen.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.