Kemény válasszal fenyegette meg a Hamászt az izraeli védelmi miniszter

MTI

2018. április 1., vasárnap 10:50, frissítve: vasárnap 12:03

Sokkal keményebb választ ígért vasárnap a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamásznak az izraeli védelmi miniszter arra az esetre, ha megismétlődne a péntekihez hasonló határzavargás, amelyben tizenhat palesztin tüntető vesztette életét. Avigdor Liberman a katonai rádióban negyvenezerre becsülte azok számát, akik két nappal korábban az övezet izraeli határánál demonstráltak. Szerinte 90 százalékuk a Hamász fizetett embere volt. Kijelentette, hogy az izraeli hadsereg legközelebb nem fog habozni, hogy bevessen minden rendelkezésére álló eszközt, és kétségét fejezte ki, hogy a palesztinok a történtek fényében megismétlik a pénteki eseményeket.

A védelmi miniszter azt hangoztatta, nem lesz nemzetközi vizsgálat az incidensről, annak ellenére, hogy sokan követelik a nemzetközi közösségből. Szerinte még náluk is keményebben lépne fel bármely állam, amelynek megpróbálják áthágni a határait, „ezért a vizsgálóbizottságot követelő képmutatóknak meg kell érteniük, hogy nem lesz nemzetközi vizsgálat”. A védelmi miniszter szerint tizenötmillió dollárba (négymilliárd forintba) került a Hamásznak a pénteki tüntetés megszervezése. „Tudja, mennyi gyógyszert vásárolhattak volna ebből?” – tette fel a költői kérdést a rádió riporterének.

A Jiszrael Béténu (Izrael a Hazánk) ultranacionalista jobboldali párt élén álló politikus dicsérte a hadsereget. Szerinte a lehető legjobban látta el feladatát a Hamásszal szemben, mert Izrael a gázai határ mentén folyó erőszakos tömegtüntetés ellenére békésen ülhette meg – az egyiptomi kivonulásra emlékező pészah ünnep első napját jelző – széderestét, és mert nem sérült meg izraeli katona a történtek során.

A védelmi miniszter véleményével ellentétben Tamar Zandberg, a baloldali liberális Merec párt új elnöknője felszólította az izraeli hatóságokat, indítsanak vizsgálatot a pénteki incidens ügyében, mert szerinte a katonák túl könnyen húzták meg a ravaszt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Liberman azt üzente válaszul a rádióban Tamar Zandbergnek, hogy pártja inkább a palesztinok és nem az izraeliek érdekeit képviseli. Kifejtette, hogy Izrael két alkalommal is megpróbálta diplomáciai úton elérni a békét Gázával: az 1990-es években az oslói békemegállapodással, majd 2005-ben Ariel Saron akkori miniszterelnök vezényletével az egyoldalú izraeli kivonulással a Gázai övezetből. „De a Hamász válaszul milliókat költött rakétákra és alagutakra” – fogalmazott Liberman.

A Hamász által szervezett pénteki tömegdemonstráción a határkerítésnél tüntető palesztinok gumiabroncsokat égettek és hajítottak a határ izraeli oldalára, illetve kővel dobálták a határt őrző izraeli egyenruhásokat, meg akarták rongálni a határkerítést, átkelni a túloldalra, és egy csoportjuk tüzet nyitott az izraeli katonákra. A hadsereg szóvivője szerint a tizenhat lelőtt palesztinból legalább tíz a Hamászhoz tartozott. A Hamász ötről ismerte el, hogy tagja volt a katonai szárny fegyveres egységeinek.

A palesztin média a tizenhat lelőtt palesztin közül tizenöt temetéséről tud. Az al-Hajat című palesztin lap szerint a huszonhárom éves Maszab Szalul holtteste Izraelnél van. Szalul, a Hamász katonai szárnyának tagja fegyverével az izraeli határőr katonákra lőtt, mire egy izraeli mesterlövész végzett vele.

A 2014-es, Hamász elleni Erős Szikla hadművelet óta a pénteki volt a legvéresebb nap a több évtizedes gázai–izraeli konfliktus történetében. A Hamász folyamatos zavargásokat tervez a határnál hat hétig, május 14-ig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának évfordulójáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba). A szervezet közölte, hogy hétszáz méterre a határtól hatalmas sátrakat állít fel – amelyekben főként nőket és gyerekeket fog elhelyezni –, és azok lesznek a folyamatos tüntetések kiindulópontjai.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.