Keményen nekimentek Orbán líbiai ötletének

MTI

2016. szeptember 27., kedd 14:40

Közleményben bírálta a líbiai egységkormány külügyminisztériuma Orbán Viktor miniszterelnöknek azt a felvetését, hogy az észak-afrikai ország tengerpartjánál hozzanak létre egy „gigantikus menekültvárost”, ahová „vissza kell majd vinni” az onnan Európába érkezett illegális bevándorlókat.

A Tripoliban kiadott külügyi közlemény szerint – amelyből az EFE spanyol hírügynökség idézett részleteket kedden – a líbiai kormány egyebek mellett azt kéri, hogy Magyarország és az Európai Unió „ne terhelje saját problémáit Líbiára, különösen olyan időkben, amikor az nagyobb szenvedéseket él át a többi országnál”.

A közlemény azt is kéri, hogy tartsák tiszteletben Líbia nemzeti függetlenségét és területi egységét. Tripoli szerint a javaslat sérti a nemzetközi normákat.

A líbiai vezetés értésre adta, hogy a magyar miniszterelnök nyilatkozata „nem támogatja Líbia azon érdekeit sem, hogy együttműködjön Magyarországgal és általában az Európai Unióval”.

Tripoli leszögezte, hogy az illegális bevándorlás problémaköre rendkívül szerteágazó, és felvetette, hogy tartsanak nemzetközi csúcsértekezletet róla az ENSZ irányítása alatt. Ezen részt kellene venniük a migránsok kiindulási, tranzit- és célországainak egyaránt – áll a közleményben, amely szerint a csúcstalálkozón olyan fejlesztési programok megvalósításához kellene támogatást nyújtani, amelyek munkalehetőségeket teremtenek a kiindulási országokban, és megteremtik a fenntartható fejlődés kereteit a következő évtized végéig.

A gigantikus menekültváros

Orbán Viktor a szombati bécsi migrációs csúcstalálkozón egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy Németország és Ausztria bajban van, miután több mint egymillió ember lépett a területére illegálisan, és úgy vélte, azért kellene erőfeszítéseket tenni, hogy ezeket az embereket „kivigyék” az unió területéről. Orbán Viktor szorgalmazta Líbia stabilizálását és „egyben tartását”, úgy vélve, hogy ennek hiányában nem lehet létrehozni az észak-afrikai ország tengerpartjánál azt a „gigantikus menekültvárost”, ahová vissza kell majd vinni az onnan Európába érkezett illegális bevándorlókat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A bécsi találkozó utáni sajtótájékoztatón Líbiáról többen is kérdezték a kormányfőt, aki válaszképpen elmondta: bár Magyarországot súlya nem hatalmazza fel arra, hogy „ilyen dimenziókban” gondolkodjon, de elképzelhetőnek tartja, hogy felügyelet alá vonják a líbiai partszakasz egy részét, hogy ott ellássák az Európába tartó migránsokat, akkor is, ha nem sikerül létrehozni egy egységes líbiai kormányt.

Ha ezt nem vállalják – folytatta –, akkor el kell törölni a fegyverembargót, és kell egy líbiai kormány, amely rendelkezésre bocsát egy partszakaszt menekülttábor létrehozására, és megengedi, hogy Európából érkezett fegyveresek vegyék körbe.

„A kvótánál ezek sokkal becsületesebb, egyszerűbb és az európai jogrendnek inkább megfelelő megoldások” – összegzett Orbán Viktor.

Polgárháborús állapotok

Moammer Kadhafi egykori diktátor bukását követően, 2011 után Líbia káoszba süllyedt, és a versengő milíciák prédájává vált. Tavasz óta nemzetközi támogatással egységkormány működik Tripoliban, de ennek tényleges hatalma kicsiny, és Tobrukban még mindig működik egy nemzetközileg el nem ismert párhuzamos hatalmi szervezet, miközben az ország egyes területeit továbbra is különféle milíciák ellenőrzik.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.