Kémháború Londonban?

BL

2012. április 2., hétfő 11:39

A brit kémelhárítás szerint gyilkossági kísérlet célpontja lehet Ahmed Zakajev londoni emigrációban élő csecsen szeparatista vezető – írta kedden a The Telegraph brit napilapra hivatkozva a The Moscow Times.

A brit lap kezébe jutott dokumentum szerint Ramzan Kadirov csecsen elnök egy londoni ügynökét bízta meg politikai ellenfele megölésével. „Kadirov – aki számos ellenfelének meggyilkolásáért felelős – egy feketelistát készített azon személyekről, akiket likvidáltatni kíván, (...) amelyen valószínűleg Ahmed Zakajev is szerepel” – olvasható a jelentésben, amely a terv kivitelezésének szándékával gyanúsított ügynök kiadatásával kapcsolatos bírósági iratokra hivatkozik.

A kémelhárítás (MI5) tanácsára a brit belügyminiszter 2010-ben kiutasította az országból a dokumentumokban „E1” néven emlegetett feltételezett bérgyilkost. A 45 éves csecsen férfi – aki 2003 óta él a szigetországban családjával – azóta jogi csatát vív a belügyminisztériummal, a bíróság pedig mindeddig megakadályozta kiutasítását. Az MI5 szerint „E1” egy korábbi elitkatona, aki részt vett Kadirov egy volt testőrének 2009-es bécsi meggyilkolásában is. A férfit jelenleg őrizetben tartják, mivel a belügy és a kémelhárítás megítélése szerint személye „nemzetbiztonsági veszélyt jelent”.

Zakajev szerint „manapság több orosz kém tevékenykedik Nagy-Britanniában, mint a hidegháború idején”. „Semmi sem fog változni, amíg Vlagyimir Putyin nem veszti el pozícióját Oroszországban. Továbbra is megpróbálnak majd ártani nekem és a többi politikai ellenségüknek” – mondta a The Telegraphnak a 2002 óta Londonban élő csecsen szeparatista vezető, akinek kiadatását Oroszország korábban sikertelenül kérte. Ezzel szemben Kadirov szóvivője visszautasította a jelentésben foglaltakat, szerinte „valaki Londonban oroszellenes hisztériát próbál kelteni”.

A dokumentumok nyilvánosságra jutása mindössze egy héttel azután történt, hogy Londonban meglőttek egy volt orosz bankárt. A The Telegraph szerint az MI5 attól fél, hogy London egyre inkább az orosz és egyéb kelet-európai országok politikai és alvilági leszámolásainak színhelyévé válik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.