Kémkedéssel vádolják az adónyomozókat

Keresztes Lajos

2012. április 2., hétfő 08:31, frissítve: hétfő 08:34

A legnagyobb példányszámú európai bulvárlap vasárnapi kiadásában Michael Backhaus, Anna von Bayern és Angelika Hellemann Az adónyomozókat a kémkedés vádja fenyegeti című cikkében tudósít a Németország és Svájc közötti adóháború újabb eseményeiről.

A lap értesülései szerint a svájci igazságszolgáltatás letartóztatási parancsot adott ki három, észak-rajna–vesztfáliai adónyomozó ellen.

Egy pénteken Düsseldorban kézbesített, a svájci hatóságok által küldött levél szerint gazdasági kémkedéssel vádolják az adónyomozókat. Az eset hátterében egy 2010 februárjában kötött megállapodás áll. Az adónyomozók ekkor tárgyaltak 2,5 millió euró értékben a Credit Suisse Bank német ügyfelei adatainak megvásárlásáról. Amennyiben a három személy a jövőben beutazna Svájcba, akkor azt kockáztatja, hogy kémkedés miatt letartóztatják őket.

Hannelore Kraft (SPD) észak-rajna–vesztfáliai miniszterelnök felháborodott a levélen: „Számomra elképesztő eljárás. Mi tartományként határozottan elutasítjuk, hogy munkatársainkat bűnözőkként próbálják meg beállítani. Ezt határozottan jeleztük Svájcnak is. (…) A tartományi adónyomozók csak a kötelességüket teljesítették, német adócsalókra vadásztak, akik az eltitkolt jövedelmüket svájci bankszámlákra helyezték el.”

Kraft egyúttal élesen bírálta a Németország és Svájc között tervezett adóügyi megállapodást és jelezte, azt el fogják utasítani a tartományi kormányokat képviselő Bundesratban: „Mint eddig, most is elég nagy kiskapuk maradnak a német adócsalóknak. Ezt nem lehet megérteti a tisztességes polgárokkal.”

Thomas Eigenthaler, a német adószakszervezet elnöke utalt az időbeli egybeesésre a két ország adómegállapodásának fenyegető kudarca és a letartóztatási parancs kibocsátása között: „Én a német politika megfélemlítésére tett kísérletnek látom ezt az eljárást, mert Svájc attól fél, hogy a tervezett adómegállapodás kudarcot vall. A mi nyomozóink pusztán a törvényi kötelességüknek tettek eleget. Ez egyszerűen groteszk, hogy Svájc letartóztatási parancsot bocsátott ki.”

Peer Steinbrück (SPD) korábbi német pénzügyminiszter szintén éles szavakat használt a német nyelvű svájci közszolgálati rádióban, a DSR-ben: „Svájc összekeverte az okot az okozattal. Amit az észak-rajna–vesztfáliai nyomozók tettek, az annak a következménye, hogy Svájc, illetve svájci pénzintézetek tudatosan német polgárokat adócsalásra buzdítanak. Ez botrány!”

A svájci igazságszolgáltatás védelmébe vette a letartóztatási parancsot. Michael Lauber svájci államügyész a DRS-nek úgy nyilatkozott: „Fennáll annak a gyanúja, hogy Németországból konkrét feladatot kaptak, meg kellett tudniuk a Credit Suisse titkait.”

Bild am Sonntag (bild.de)

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.