Kénytelenek dolgozni menni a szövetségi alkalmazottak Amerikában

MN

2018. február 9., péntek 17:10, frissítve: péntek 17:23

Donald Trump amerikai elnök pénteken aláírta a kormányzat finanszírozására megszavazott költségvetési törvényt – írja az MTI.

A beszámolóból úgy tűnik, ezzel elhárult az alapvető fontosságú kormányzati hivatalok leállásának veszélye, bár péntekre virradóra öt órán keresztül tulajdonképpen leállt a kormányzat. Egyetlen szenátor ugyanis nem volt hajlandó megszavazni a szerdán estére kidolgozott kétpárti törvényjavaslatot.

Donald Trump elnök a törvény aláírása után Twitter-bejegyzésben szögezte le, hogy az amerikai hadsereg „most erősebb lesz, mint valaha”. Hozzátette: „szeretjük és szükségünk van a hadseregre, mindent megadtunk neki, még többet is. Ez hosszú idő óta először történt meg”.

A kormány működésére megszavazott – egyébként több mint 600 oldalas – törvényben ugyanis a kormányzati működés költségeire szánt összeget megnövelték mintegy 300 milliárd dollárral, amelyet a törvényhozók a Pentagon és a katasztrófa-elhárítási hivatal számára biztosítottak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kétpárti egyetértéssel elfogadott törvénycsomag két esztendőre biztosítja a kormányzat működését.

A törvényjavaslatot eredetileg péntekre virradóra, éjfélig kellett volna elfogadni, a kormányzat finanszírozására ugyanis csak addig állt rendelkezésre pénz. Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor azonban túlzottan pazarlónak vélte a törvénycsomagot, és hosszas beszédekkel próbált elfogadtatni egy általa javasolt módosítást a kiadások felső határáról.

A szenátusban végül éjjel 71:28 arányban elfogadták az eredeti törvényjavaslatot, majd három órával később, hajnalban 240:186 arányban megszavazták a kongresszus alsóházában, a képviselőházban is. Paul Ryan republikánus házelnök „óriási győzelemnek” minősítette a voksolást, kiemelve hogy ez nagy győzelem „egyenruhában szolgálatot teljesítő fiaink és leányaink számára”. Ryan hangsúlyozta, hogy bár sem a republikánusok, sem a demokraták a törvényjavaslatban „nem kapták meg mindazt, amit eredetileg akartak, de végül is kétpárti kompromisszumot sikerült elérni”.

A szerdán este nyilvánosságra került kétpárti megállapodás minden részlete még nem teljesen ismert, ám az biztos: a törvényhozók úgy állapodtak meg, hogy az egyezségben nem szerepel sem a demokraták által követelt kitétel az úgynevezett DACA-fiatalok helyzetének rendezéséről, sem a Trump által szorgalmazott, az amerikai–mexikói határon felépítendő fal finanszírozásának ügye.

Az amerikai politikai és közbeszédben DACA-nemzedéknek nevezett fiatalok azok, akiket illegális bevándorló szüleik még kisgyermekként hoztak az Egyesült Államokba, itt nőttek fel. Az előző elnök, Barack Obama 2005-ben rendeletet hozott (DACA, azaz késleltetett intézkedés a gyermekkorban érkezettekért), amely védelmet nyújt e fiatalok kitoloncolása ellen. Helyzetük rendezését Donald Trump elnök és a republikánus politikusok elsöprő többsége erős határvédelmi intézkedésekhez és a bevándorlás átfogó reformjához köti.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.