Kern ráfaraghat a sorosozó negatív kampányra

Techet Péter

Techet Péter (Bécs)

2017. október 7., szombat 12:59

Az október 15-én tartandó előre hozott parlamenti választások véghajrájára a jelenleg kormányzó osztrák szociáldemokraták (SPÖ) válságstábbal fordulnak rá. Az SPÖ jelenleg az ellenzéki Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) versenyez a második helyért huszonöt százalék körüli népszerűséggel. Az első helyre minden valószínűséggel a néppárti (ÖVP) Sebastian Kurz fog harminc százalék felett befutni.

Az SPÖ-t azonban nem csak a népszerűségi adatok nyomasztják. A párt kampánystratégáját, az izraeli Tal Silbersteint még augusztus közepén letartóztatták Izraelben pénzügyi visszaélések miatt. Azóta Christian Kern kancellár kampánycsapata vezető nélkül tántorog. Pár napja azonban Kern olyan ütést kapott, amely nem csak népszerűségét, de egész hitelességét romokba döntheti. A balliberális Profil hetilap azt állítja, hogy a Facebookon gazdátlanul keringő ÖVP-ellenes oldalak mögött valójában a szocdemek állnak. Főleg két oldalról van szó, amelyek kapcsán eddig mindenki az FPÖ-t sejtette a háttérben. Sebastian Kurzot ugyanis eme oldalakon elsősorban szélsőjobbról támadták, például Soros György bábjaként ábrázolták. A Profil szerint az SPÖ Tal Silberstein vezette kampánycsapata két legyet akart egy csapásra leütni: egyszerre akarták Kurzot lejáratni és közben az egész negatív kampányt az FPÖ nyakába varrni. Az SPÖ elvileg félmillió eurót különített el Kurz szélsőjobboldali lejáratására.

Christian Kern azonban tagad: szerinte a negatív kampány Silberstein magánakciója volt, arról az SPÖ nem tudott semmit. A konzervatív Die Presse napilap azonban nem hisz a kancellárnak, mondván: kevéssé valószínű, hogy egy kampánytanácsadó csak úgy függetlenítené magát megbízóitól. Hogy mentse a hírnevét, az SPÖ ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett. A választási kampányban persze Kurzék is éltek a negatív kampány eszközeivel. Kurznak mégis megvan az a szerencséje, hogy a vezető bulvárlapok mellette állnak. Kernt ezzel szemben a befolyásos Kronen Zeitung és Österreich lapok folyamatos össztűz alatt tartják.

Christian Kern ugyan csak egy éve része az osztrák politikának, mégsem sikerült friss arcként eladnia magát. Aki változást akar, az Kurzra szavaz, noha a harmincegy éves politikus nem számít újoncnak a bécsi politikában: először integrációs államtitkárként, majd külügyminiszterként volt részese a nagykoalíciónak. Míg azonban az SPÖ az unott nagykoalíció pártjaként jelenik meg, Kurz az ÖVP-t teljesen átformálta: a párt „Kurz Listája – Új Néppárt” név alatt indul, és az eddigi fekete helyett a türkizkék szín dominál. Kurznak sikerült megszólítania azon elégedetlen szavazókat is, akik eddig az FPÖ-re szavaztak. Nagy kérdés azonban, hogy Kurz kész-e majd koalíciót kötni az FPÖ-vel.

A kispártok a nagyok versenyében kevéssé játszanak fontos szerepet. A jobboldali liberális Új Ausztria (NEOS) ugyan megszerezte magának a tavalyi elnökválasztási kampány harmadik helyezettjét, a független Irmgard Grisst, de így is csak négy-öt százalékra van esélyük. A liberálisok egyedül Bécsben és a legnyugatibb Vorarlberg tartományban népszerűek. A Zöldek eközben gyakorlatilag kettészakadtak. A párt baloldaláról kilépett Peter Pilz, aki saját neve alatt összehozott egy új, egyszerre baloldali és iszlámkritikus pártot. Mindkét szervezet a bejutási küszöb körül imbolyog.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Noha pár ÖVP-s politikus, főleg a volt pártelnök Erhard Busek és az egykori EU-biztos Franz Fischler környezetéből, egy néppárti-liberális-zöld koalíció mellett lobbizik, Kurz vélhetően inkább az FPÖ-vel közösen vagy kisebbségből lenne majd Ausztria kancellárja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.06.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.