Kerry a bombázások beszüntetésére szólította fel Moszkvát

MTI

2016. február 6., szombat 09:37, frissítve: szombat 11:15

John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken felszólította Oroszországot, hogy szüntesse be a „sok nő és gyerek halálát okozó” szíriai bombázásait, tartson tűzszünetet.

„Oroszország egyértelműen közölte, hogy képes tűzszünet bevezetésére. Az irániak pedig másfél nappal ezelőtt azt mondták Londonban (a szíriai adományozói konferencián), hogy most már támogatják a tűzszünet bevezetését” – jelentette ki Kerry washingtoni sajtótájékoztatóján, miután visszatért a szíriai konfliktus rendezésének szentelt európai körútjáról.

„Tudni fogjuk a következő napokban, hogy ki vehető komolyan, és ki nem” – mondta a damaszkuszi vezetéssel szövetséges Oroszországnak címezve, amelynek légiereje több napja bombázza az Aleppó észak-szíriai várost és környékét.

„Nők és gyerekek halnak meg”

Kerry kijelentette, hogy léteznek bizonyítékok, „amelyek szerint Oroszország egyértelműen használ célra vezető berendezés nélküli, hagyományos bombákat. Ezek nem precíziós bombák, és civilek, köztük nők és gyerekek halnak meg tőlük nagy számban”. Elítélte, hogy kórházakat, lakónegyedeket érnek találatok, valamint hogy a repülőgépek visszatérnek a bombázás helyszínére, és megölik a mentőket is, akik ellátnák, elszállítanák a sebesülteket. „Ezt be kell szüntetni!” – szögezte le Kerry.

„Oroszország felvetett néhány konstruktív gondolatot arra vonatkozóan, hogyan lehetne tűzszünetet bevezetni. De ha ez csak üres beszéd, és folytatni akarja a bombázásokat, akkor az senkinek nem fog tetszeni” – tette hozzá az amerikai miniszter.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.