Késsel várta a királynőt Londonban, elkapták a rendőrök

MN

2017. május 24., szerda 13:35, frissítve: szerda 14:24

Elfogott a brit rendőrség egy késes támadót Londonban, a Buckingham-palota környékén nem sokkal azelőtt, hogy II. Erzsébet éppen arra járt autójával. A Scotland Yard szerint terrorgyanú egyelőre nem merül fel – írja a The Telegraph.

Nagy-Britanniában kedd estétől a legmagasabb, kritikus szintre emelték a terrorellenes készültségi szintet azt követően, hogy hétfő este egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Ariana Grande amerikai énekes koncertje után Manchesterben. A támadásban huszonketten életüket vesztették, hatvannégyen megsérültek. Az áldozatok és a sérültek között egyaránt sok a gyermek és a tizenéves fiatal. Egy magyar tanár diákja is meghalt a robbantásban, a tizennyolc éves lány nevét a halálos áldozatok közül elsőként hozták nyilvánosságra.

A belügyminiszter bejelentése szerint a robbantásos merényletet az elkövető fejlettebb eszközökkel hajtotta végre, mint amilyeneket az elmúlt időszak terrorcselekményeiben használtak. Amber Rudd szerint ennek alapján „valószínűnek tűnik”, hogy a manchesteri robbantó nem egyedül cselekedett.

A robbantással kapcsolatban szerdán letartóztattak három embert, kedden már őrizetbe vettek egy huszonhárom éves férfit, akit szintén összefüggésbe hoztak a támadással.

A manchesteri merényletet az Iszlám Állam vállalta magára, a terrorszervezet hírügynöksége, az Amak szerint bosszút akartak állni a muszlim földön elkövetett támadásokért. Biztonsági forrásokra hivatkozva kedd este Salman Abediként azonosították az öngyilkos elkövetőt.

A szerkesztő ajánlja