Két kézzel szórják a pénzt az uniós szervezetek

LM

2012. február 8., szerda 21:12

Miközben az Európai Unió legfőbb szervei – az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság – kiadásaik csökkentésére törekednek, két másik EU-testület, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, valamint a Régiók Bizottsága vitatott módon költekezik – adta hírül szerdán az EUobserver című brüsszeli hírportál.

Noha az Európai Parlament (EP) tavaly májusi határozatában átfogó költségvetési felülvizsgálatra, illetve a lehetséges megtakarítások megnevezésére szólította fel a Gazdasági és Szociális Bizottságot, ennek kiadásai tovább nőnek. Az EP költségvetési ellenőrzési bizottsága ezek után újból a szóban forgó szervezetek főtitkáraihoz fordult, ám ők újfent nem tudtak kézzelfogható javaslatokat tenni a spórolásra – olvasható a honlapon.

Többet keres, mint a brit miniszterelnök

A számok magukért beszélnek. Az elmúlt nyolc évben az érintett intézmények kiadásai mintegy ötven százalékkal nőttek; az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság esetében 130, a Régiók Bizottsága esetében pedig 86,5 millió euróra. Legalább ötven olyan alkalmazott dolgozik náluk, akinek a minimum fizetése 123 890 euró, és bizottságonként hat tisztségviselő több mint 180 ezer eurót tesz zsebre évente – többet, mint a holland vagy a brit miniszterelnök. A két szervezet éves költségvetésének több mint felét költi munkatársai utazási és egyéb költségeire, illetve alkalmazottai jövedelmére és nyugdíjára.

Az elmúlt húsz évben egyébként több uniós szakértő kérdőjelezte meg a két szervezetnek a politikai folyamatokra gyakorolt hatékonyságát. A Régiók Bizottsága például eredetileg a regionális érdekeket képviseli, amit azonban maguk a tagállamok is ellátnak, miközben több térség önálló brüsszeli képviselettel rendelkezik.

Nem lehet megszüntetni?

Korábban már történtek felhívások a két bizottság szigorúbb ellenőrzésére, hovatovább megszüntetésére, de eredménytelenül. A jelenlegi dán EU-elnökség élén álló Helle Thorning-Schmidt miniszterelnök még kormányfői posztja előtt, 2003-ban mindkét szervezet felszámolására tett javaslatot, hangsúlyozván, hogy túl költségesek, és nem elég hatékonyak.

A Régiók Bizottsága és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság konzultatív tanácsadó szervek, jelenleg 344 tagjuk van, akik az EU 27 tagállamát képviselik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.