Két meghallgatás is vár Mark Zuckerbergre az amerikai kongresszusban

MTI

2018. április 4., szerda 16:48, frissítve: szerda 17:36

A Facebook alapítója és elnök-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg április 11-én megjelenik a kongresszus kereskedelmi és energiaügyi bizottsága előtt, a Cambridge Analytica adatelemző cég tevékenysége miatt kipattant adatgyűjtési botránnyal kapcsolatos meghallgatáson – közölte a testület.

„Ez a meghallgatás fontos lehetőség, hogy rávilágítsunk a fogyasztók fontos személyes adatainak védelmével kapcsolatos kérdésekre, és segítsünk az amerikaiaknak alaposabban megérteni, hogy mi történik az interneten a személyes adataikkal” – áll bizottság republikánus elnökének, Greg Waldennek és Frank Pallone demokrata párti képviselőnek, a bizottság tagjának a közleményében. „Nagyra értékeljük, hogy Zuckerberg elfogadta, hogy tanúvallomást tesz a bizottság előtt, és türelmetlenül várjuk válaszait a kérdéseinkre április 11-én” – írták.

Az április 11-i nem az egyetlen meghallgatása lesz Zuckerbergnek a kongresszusban. Egy nappal korábban a szenátus jogi bizottság elé várják, a Google és a Twitter főnökével, Sundar Pichaival és Jack Dorsey-vel együtt. A részvételét még nem erősítették meg, de Dianne Feinstein demokrata párti kaliforniai szenátor szerint Zuckerberg állítólag elvben beleegyezett, hogy megjelenik a szenátusban is.

A londoni székhelyű Cambridge Analyticát azzal vádolják, hogy Donald Trump amerikai elnök kampánycsapatának megbízásából 50 millió Facebook-felhasználó adatait használta fel a tudtukon kívül.

Törölték a trollgyár oldalait

A Facebook épp kedden jelentette be, hogy az eddigieknél is szigorúbban lép fel azok ellen, akik nem tisztességesen használják a közösségi oldalt, és törölt több száz olyan orosz fiókot és oldalt, amely kapcsolatban áll az amerikai elnökválasztásba való beavatkozással vádolt, úgynevezett „trollgyárral”. A Facebook szerint a törölt cikkek és oldalak közül sok a Szövetségi Hírügynökség (FAN) nevű orosz szervezettől származott, amely „technológiailag és strukturálisan összefonódik” a szentpétervári trollgyárral, hivatalos nevén az Internetkutató Ügynökséggel (IRA).

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Zuckerberg a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: az IRA „számtalan embert becsapott a világon, és mi nem akarjuk, hogy a Facebookon bárhol megjelenjen”. A törölt fiókok és oldalak főleg orosz nyelvűek voltak, és általában kevés politikai jelentőséggel bírtak – közölte a Facebook, amely korábban a hamis fiókok és a hamis híreket terjesztő fiókok törlésére koncentrált. Az IRA az egyike annak a három orosz cégnek, amely ellen Robert Mueller, az amerikai elnökválasztásba való feltételezett orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész januárban vádat emelt.

A Facebookra a Cambridge Analyticával kapcsolatos adatvédelmi botrány márciusi kirobbanása óta nagy nyomás nehezedik annak érdekében, hogy kezelje gondosabban a fióktulajdonosok adatait. A világ legnagyobb közösségi médiáját működtető cég két alelnöke a múlt héten jelentette be, hogy a fióktulajdonosok ezentúl jobban kézben tudják tartani saját adataik ellenőrzését.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.