Két palesztin késelőt agyonlőttek Ciszjordániában

MTI

2016. január 7., csütörtök 22:10

Az izraeli biztonsági erők agyonlőttek két palesztint és megsebesítettek egy harmadikat csütörtökön Ciszjordániában, miután az illetők késekkel támadtak katonákra – közölte az izraeli hadsereg.

A három támadó a beszámolók szerint a Jeruzsálem közelében található Gus Ecion nevű ciszjordániai zsidó telepes közösség körzetében rontott késekkel a katonákra; a körzetben az utóbbi időben számos hasonló késes merénylet történt. A biztonsági erők tüzet nyitottak a támadókra, kettejüket agyonlőtték, egyiküket megsebesítették. A sebesültet kórházban kezelik.

Egyes palesztin források arról számoltak be, hogy a harmadik támadó is életét vesztette, de ezt az izraeli hadsereg cáfolta. Izraelben és a palesztin területeken három és fél hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

Október elseje óta 134 palesztin vesztette életét általában az izraeli biztonságiakkal történő összecsapásokban, illetve közülük 93-an merényletek elkövetése közben. Az erőszakhullámban a másik oldalon eddig 21 izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.

A támadások kiváltó oka az a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.