Kétmillió eurós előleg a krasznahorkai várnak

tt

2012. március 22., csütörtök 16:15

A krasznahorkai várat biztosító konzorciumban legnagyobb részesedéssel a Generali Slovako rendelkezik, a biztosító a 8 millió euróra becsült kárból 2 millió euró kárelőleget máris kifizetett a szlovák kulturális minisztériumnak – közölte a magyar Generali Biztosító az MTI-vel.

Március 10-én leégett a krasznahorkai vár teljes tetőszerkezete, valamint a harangtorony, illetve a Gótikus palotában berendezett kiállítás. A tűzben több, a várban lévő műkincs is elpusztult, és a harangtorony három harangja is szétolvadt.

A kárszakértők előzetesen 8 millió euróra becsülik a kárt – ebből 7 millió az épületben és 1 millió az ingóságokban keletkezett. A Generali Slovako az elmúlt napokban már át is utalt 2 millió eurót a szlovák kulturális minisztérium számára, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a kulturális érték mielőbbi rekonstrukciója.

A biztosítás évi 11,6 millió euró értékig fedezi az ingatlanokban keletkezett károkat, míg az ingóságokban (műtárgyak, kiállítási tárgyak, könyvek, szobrok stb.) bekövetkezett károkat 3,3 millió euró értékhatárig téríti meg. A szlovák kulturális miniszter a felújítással kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a vár akár már szeptemberben részlegesen látogatható lehet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.