Kétnapos sztrájkot szervez jövő hétre a venezuelai ellenzék

MN

2017. július 23., vasárnap 08:25, frissítve: vasárnap 23:28

Kétnapos sztrájkot szervez a jövő hétre a venezuelai ellenzék, hogy más tiltakozásokkal együtt nyomást gyakoroljon Nicolás Maduro elnökre, megakadályozandó az alkotmányozó nemzetgyűlés általa július 30-ára tervezett megválasztását – közölték szombaton.

A Demokratikus Unió nevű ellenzéki pártszövetség tájékoztatása szerint akciójukat szerdán és csütörtökön tartják, hétfőn és pénteken pedig tiltakozómenetet szerveznek – írja az MTI.

Az ellenzék azért próbálja megakadályozni az alkotmányozó nemzetgyűlési választást, mert a Maduro által tervezett alkotmánymódosítások megerősítenék a kormánypárt befolyását a még megmaradt néhány független intézmény felett. Az ellenzék ezért a választás bojkottjára szólított.

A súlyos gazdasági válságba sodródott országban kaotikus állapotok uralkodnak. Április óta mindennaposak az összecsapások, amióta a Demokratikus Unió nevű ellenzéki pártszövetség és a fiatalokat tömörítő Ellenállás Bajtársak mozgalom utcai megmozdulásokat szervez. A tüntetéseken több százan sebesültek meg, és több ezer tüntetőt állítottak elő a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban. Az ellenzék előre hozott elnökválasztás megtartását akarja kivívni, valamint a bebörtönzött több mint négyszáz ellenzéki aktivista szabadon bocsátását, a törvénykezés autonómiájának biztosítását és a külföldi segélyek beengedését.

A Reuters beszámolója szerint szombaton is tiltakozók ezrei vonultak utcára. Több órán át tartó összecsapások robbantak ki álarcos fiatalok és a biztonsági erők tagjai közt, utóbbiak könnygázt is bevetettek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 
Fotó: Fernando Llano / MTI/AP
 

Helyi idő szerint csütörtök reggel huszonnégy órás általános sztrájk kezdődött Venezuelában. Két tüntető meghalt, a Foro Penal Venezolano emberi jogi szervezet szerint országszerte háromszázhetven embert vettek őrizetbe.

A fővárosban és az ország más részein zárva tartottak az üzletek, és leállt a tömegközlekedés. Számos incidens történt, a rendőrök és a katonák könnygázzal és sörétes puskákkal próbálták meg az úttorlaszokat emelő tüntetőket szétoszlatni.

Venezuelában az olajár drasztikus zuhanása mindent magával sodort, csak a politikai rendszert és a szocialista vezetőt, Nicolás Madurót nem. A harmincmilliós országban állandósult a gyógyszer- és az élelmiszerhiány, de a segélyszállítmányok nem érhetik el a nélkülözőket, mert a hivatalos propaganda szerint nincsenek problémák, csak a hazug média és a CIA megtévesztő tevékenysége okozza a zavart.

A szerkesztő ajánlja

Wiedemann Tamás

Letelepedési biznisz: igaz vagy hamist játszottunk Rogán Antallal

Megvizsgáltuk a miniszter letelepedésikötvény-programmal kapcsolatos kijelentéseit. Az eredmény kevéssé biztató.

Gabay Balázs

Kuplerájból a válogatottba, kocsmából az élvonalba: íme, ő Urbán Flórián

Volt, hogy sörözőből hívta be Mészöly a nemzeti csapatba. A játékos, aki soha nem akarta befogni a száját, könyvet írt. Nehéz letenni.

Ficsor Benedek

Ady szerint plakátokkal „a sajtónak nem lehet konkurenciát csinálni”

Ady megmondja: bő száz éve írt pontos látlelet napjaink Magyarországáról. Meddig szabdalható egy életmű?

Vass Norbert

Virágzó kokainbiznisz – a felszippantott földrész

A Narcoamerica a szegénység, a kegyetlenség és a függőség motívumai köré szerveződő rendhagyó kontinenstörténet.