Kétszáz katalán polgármester tüntetett Brüsszelben a volt kormánytagokért

MTI

2017. november 7., kedd 18:10, frissítve: kedd 20:02

Katalán polgármesterek a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték Brüsszelben.

csaknem kétszáz településvezető az Európai Bizottság és az Európai Tanács épületei előtt található téren gyülekezve annak a követelésének adott hangot, hogy hallgassa meg Brüsszel a katalánokat, és lépjen fel bebörtönzött vezetőik szabadlábra helyezése mellett.

Szomorúnak nevezték, hogy 2017-ben az Európai Unió demokratikus országában előfordulhat egy legitim kormány tagjainak bebörtönzése és az, hogy szabadon választott vezetőikkel egy másik országban kénytelenek találkozni.

A polgármesterek teljes támogatásukról biztosították Carles Puigdemont leváltott katalán elnököt és korábbi kabinetje négy, ugyancsak Belgiumban tartózkodó tagját.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az önkormányzati képviselők a belga fővárosban az öt katalán politikussal is találkoztak, amelyen megbeszélést folytattak a Katalóniában kialakult helyzetről, a spanyol rendőrség fellépéséről, a további jogi és politikai lehetőségekről. Megvitatják a spanyol alkotmány 155-ös cikkét is, amelyre hivatkozva Madrid feloszlatta a katalán kormányt, és előre hozta a regionális választásokat.

Lapinformációk szerint a spanyol ügyészség száznál is több katalán polgármester ellen indíthat eljárást, amiért együttműködött a leváltott katalán kormányzattal az október 1-jén tartott függetlenségi népszavazás megszervezésében.

Közben a Spanyolország északkeleti régiójának függetlenségét ellenző katalán vállalkozók szövetsége szintén találkozót tartott Brüsszelben. Az egybegyűltek az Európai Parlamentben folytatott megbeszéléseik után kijelentették, Katalóniának nincs szüksége „rendbontásra”.

A spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen, miután a térség vezetése az október eleji, alkotmányellenes népszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét.

A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon.

A spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik Brüsszelbe utaztak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előre hozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

Vasárnap feladta magát a belga rendőrségen Carles Puigdemont volt katalán elnök és feloszlatott kabinetjének Belgiumban tartózkodó négy tagja. Az ügyükben eljáró vizsgálóbíró több mint tíz órán át tartó kihallgatás után hétfőre virradóra azt közölte, hogy Puigdemont-t és volt minisztereit szabadlábra helyezi, amíg az illetékes bíróság nem dönt arról, hogy kiadhatók-e a spanyol hatóságoknak.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.