Kétszáz katalán polgármester tüntetett Brüsszelben a volt kormánytagokért

MTI

2017. november 7., kedd 18:10, frissítve: kedd 20:02

Katalán polgármesterek a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték Brüsszelben.

csaknem kétszáz településvezető az Európai Bizottság és az Európai Tanács épületei előtt található téren gyülekezve annak a követelésének adott hangot, hogy hallgassa meg Brüsszel a katalánokat, és lépjen fel bebörtönzött vezetőik szabadlábra helyezése mellett.

Szomorúnak nevezték, hogy 2017-ben az Európai Unió demokratikus országában előfordulhat egy legitim kormány tagjainak bebörtönzése és az, hogy szabadon választott vezetőikkel egy másik országban kénytelenek találkozni.

A polgármesterek teljes támogatásukról biztosították Carles Puigdemont leváltott katalán elnököt és korábbi kabinetje négy, ugyancsak Belgiumban tartózkodó tagját.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az önkormányzati képviselők a belga fővárosban az öt katalán politikussal is találkoztak, amelyen megbeszélést folytattak a Katalóniában kialakult helyzetről, a spanyol rendőrség fellépéséről, a további jogi és politikai lehetőségekről. Megvitatják a spanyol alkotmány 155-ös cikkét is, amelyre hivatkozva Madrid feloszlatta a katalán kormányt, és előre hozta a regionális választásokat.

Lapinformációk szerint a spanyol ügyészség száznál is több katalán polgármester ellen indíthat eljárást, amiért együttműködött a leváltott katalán kormányzattal az október 1-jén tartott függetlenségi népszavazás megszervezésében.

Közben a Spanyolország északkeleti régiójának függetlenségét ellenző katalán vállalkozók szövetsége szintén találkozót tartott Brüsszelben. Az egybegyűltek az Európai Parlamentben folytatott megbeszéléseik után kijelentették, Katalóniának nincs szüksége „rendbontásra”.

A spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen, miután a térség vezetése az október eleji, alkotmányellenes népszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét.

A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon.

A spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik Brüsszelbe utaztak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előre hozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

Vasárnap feladta magát a belga rendőrségen Carles Puigdemont volt katalán elnök és feloszlatott kabinetjének Belgiumban tartózkodó négy tagja. Az ügyükben eljáró vizsgálóbíró több mint tíz órán át tartó kihallgatás után hétfőre virradóra azt közölte, hogy Puigdemont-t és volt minisztereit szabadlábra helyezi, amíg az illetékes bíróság nem dönt arról, hogy kiadhatók-e a spanyol hatóságoknak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.