Kettészakadt a Közügyek, bajban a cseh kormány

WL

2012. április 17., kedd 22:32

Kettészakadt a cseh kormánykoalíció legkisebb pártja, a Közügyek, miután Karolina Peake, a párt első alelnöke kedden bejelentette: kilép a Közügyekből és új politikai csoportosulást hoz létre.

Karolina Peake, aki a kormány elnökhelyettese is, lépését azzal indokolta, hogy elege van a Közügyek kiszámíthatatlan, romboló politikájából. „Nem tudok egyetérteni a politikai rombolással. Építeni akarok" – mondta újságíróknak rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte: csoportosulása támogatni fogja az eddigi kormánykoalíciót. Felszólította a Közügyek politikusait és tagjait, hogy aki egyetért vele, társuljon hozzá.

Petr Necas miniszterelnök és Václav Klaus államfő egyaránt az nyilatkozta, meglepte őket Peake lépése. Mindketten hangsúlyozták: a jelen pillanatban azt kell tisztázni, hogy megmaradt-e a kormánykoalíció többsége a parlamenti alsóházban.

„A kormánynak világos többségre van szüksége" – jelentette ki Necas. Hozzátette: azonnal tárgyalni fog partnereivel a helyzet megoldásáról.

Klaus leszögezte: amennyiben a kormány elveszítené képviselőházi többségét, haladéktalanul választást kell tartani.

„Számomra váratlan volt a bejelentés, s úgy látom, újabb viharokat okoz a politikai színpadon" – jelentette ki Klaus.

A koalíciós pártoknak üzenve megismételte álláspontját: vagy megegyeznek, és a kormánynak meglesz a többsége a képviselőházban, vagy rövid időn belül új parlamenti választást kell tartani. „Ezen az álláspontomon nincs mit változtatnom" – húzta alá az államfő.

A hármas kormánykoalíciónak a 2010-es választás után együttesen 118 képviselője volt a 200 tagú alsóházban, ami mára 114-re csökkent. A Polgári Demokratikus Párt és a TOP 09 párt együttesen ma 93 képviselővel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az egyszerű többséghez még legalább nyolc képviselőre van szükségük.

A Közügyeknek a szakadás előtt 21 képviselője volt. Peake-hez az esti órákig Pavel Dobes közlekedési miniszter és három parlamenti képviselő csatlakozott. Radek John, a Közügyek elnöke nem nyilatkozott az ügyben.

Bohuslav Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke ismételten azt mondta, hogy a kormány pozíciója egyre gyengébb, s a helyzetet előre hozott választással kellene megoldani. Ezt a véleményt fogalmazták meg a szintén ellenzéki kommunisták is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.