Ki kell ásni Európát + Videó + Képek

WA

2012. április 26., csütörtök 18:24, frissítve: csütörtök 20:42

Európát adóssághalmok alól kell kiásni, s ebben olyan szövetségesekre van szüksége, mint Kína – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Varsóban.

Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a magyar–kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos a kínai és a közép- és kelet-európai kormányfők kerekasztal-beszélgetésén vett részt a lengyel fővárosban.

Az erősödő magyar–kínai kapcsolatokat jelzi az a múlt csütörtöki, budapesti esemény is, melyen kínai nagykereskedők villoghattak termékeikkel. Tudósításunkat ide kattintva olvashatja.

A magyar miniszterelnök – beszédének a sajtó részére kiosztott leirata szerint – úgy vélte: Európa átépítésének sebessége és mértéke csak a második világháború utáni újjáépítéshez hasonlítható. „Az új alapokra helyezett világban új szövetségek születnek” – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy az áttörést csak józansággal és szorgalommal lehet elérni, amelyek mind Kína, mind Közép-Európa számára fontos értékek.

Ez a siker záloga

Az országok sikerességének zálogát a belső megtakarítások jelentik – hangsúlyozta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök kiemelte: azok az országok lesznek sikeresek, amelyek belső megtakarításokkal el tudják kerülni „a külső adósságcsapdát, amelytől Magyarország például ebben a régióban a leginkább szenved”.


Orbán hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatottság magas szintre emelése és a jól működő pénzügyi szektor mellett az erős ipar biztosítja az országok sikerét.

Európának meg kell újulnia

Egyébként a lengyelek is egyre jobban közelednek Kína felé: Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán azt mondta, Lengyelország Kína legfontosabb partnerévé akar válni.

Európának meg kell újulnia a szabadság, biztonság és jólét megtartásához – mondta Orbán. A kormányfő kitért rá: az alacsony költségvetési deficit biztosíthat sikert az országoknak, mert a külső pénzügyi függés korlátozza az államot abban, hogy „testére szabott saját gazdaságpolitikát kövessen”.


Ilyen esetben, ha egy állam külső forrásokra szorul, akkor azokat diverzifikáltan veheti igénybe – tette hozzá Orbán Viktor beszédének a magyar sajtó részére kiosztott leirata szerint.

Orbán Kínába látogat

Orbán Viktor tárgyalt Ven Csia-pao kínai kormányfővel is. A magyar miniszterelnök elmondta: a kétoldalú megbeszélésen a magyar gazdaság fejlesztésének támogatásáról, fejlesztési forrásokról és pénzügyi együttműködésről tárgyalt. Hangsúlyozta, hogy Magyarország a legjobb úton halad afelé, hogy „Kína az egyik legjelentősebb szereplője legyen a magyar gazdasági életnek”. Kifejtette: szó esett egy átfogó gazdasági megállapodásról is, amelyet várhatóan idén „sikerül tető alá hozni”, amikor a kínai miniszterelnök meghívására Kínába látogat.

Orbán Viktor és Ven Csia-pao
Orbán Viktor és Ven Csia-pao
Fotó: Miniszterelnökség


A miniszterelnök kiemelte: a varsói kerekasztal-beszélgetésen Kína elkötelezte magát, hogy európai szinten pénzügyi szerepet vállal a gazdasági válság megoldásában, „de ettől függetlenül Közép-Európa fejlesztésére is hajlandó komoly forrásokat rendelkezésre bocsátani”. Azt mondta, a közép-európai keretet a határokon átnyúló fejlesztések, azaz a vasút- és útfejlesztések támogatásaként értelmezi a magyar fél, és ettől függetlenek azok a támogatások, amelyekről minden ország külön tárgyal a kínaiakkal. Kiemelte, hogy magyar-kínai gazdasági együttműködés pénzügyi alapjait külön megállapodás alapján teremtik meg.

Újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a megállapodások a magyarok számára elsősorban új munkahelyek létrehozását jelentik, de ezenkívül tanulmányi ösztöndíjak megszerzésére is lehetőség nyílik..

Orbán–Fico találkozó

Félórás megbeszélést tartott Orbán Viktor szlovák kollégájával. Robert Fico szlovák kormányfő hivatalba lépése óta először találkozott a két miniszterelnök. A megbeszélésen magyar részről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, Gottfried Péter, a miniszterelnök külpolitikai tanácsadója és Kiss Róbert varsói magyar nagykövet vett részt.

A nehéz kérdések megoldását elősegítik a közös sikerek, ezért a sikerre ítélt vagy a jó szándékon múló ügyek kerültek előtérbe a tárgyalásokon – hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök magyar újságíróknak úgy fogalmazott: „minden olyan kérdés, amely érzékeny és személyes konzultációt igényel”, élvezi mindkét fél nyitottságát, és reményeik szerint „a sikerek oldalvizén” megoldást nyer.

Fotó: Burger Barna / Miniszterelnökség

A miniszterelnökök új Duna-híd megépítésében egyeztek meg: a tervek szerint hidat építenek Komáromnál, és legalább két Ipoly-híd is épül. Orbán Viktor kiemelte, hogy felgyorsítják az energetikai együttműködést, azaz a gázvezeték kiépítésén kívül kilátásba helyezték a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötését.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a találkozón nem esett szó a kettős állampolgárság kérdéséről. A SITA szlovák hírügynökség már korábban közölte, nem a szlovák állampolgársági törvény lesz a témája a találkozónak.

Fico elégedett

Robert Fico bejelentette, konstruktív párbeszédet folytatott Orbán Viktorral. A TASR szlovák hírügynökség szerint Fico közölte, „mindnyájunknak sikerekre van szükségünk, most nincs szükségünk konfliktusokra és veszekedésre, ezért minden energiánkat a közös gazdasági, infrastrukturális és energetikai projektekbe fektetjük majd”, és hozzátette, hogy üdvözli Orbán Viktor ezzel egyező álláspontját.

A szlovák kormányfő szerint a kettős állampolgárság problémája a két ország vegyes bizottságának, illetve jogászainak ügye, erre nekik kell közös megoldást találniuk. „A legideálisabb az lenne, ha az állampolgárság kérdését a két ország közötti nemzetközi szerződés oldaná meg” – mutatott rá.

Robert Fico megjegyezte: most először volt alkalma személyes, kétoldalú tárgyalást folytatni Orbán Viktorral. „Normális, konstruktív párbeszéd folyt két olyan kormányfő között, akik számára fontos, hogy országaik együttműködjenek, hogy sikeresen működjenek együtt” – véleményezte a találkozót Fico.

A TASR jelentése szerint a szlovák kormányfő nem utasította el azt a felvetést, hogy a szlovák–magyar kapcsolatokban korábban tapasztalt feszültség kialakulásában szerepet játszott előző – 2006 és 2010 közötti – kormányának összetétele is. Fico előző kormányában a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom – Néppárt (LS-HZDS) is koalíciós partnerei voltak az Irány – Szociáldemokráciának (Smer-SD).
„Ma más a helyzet. A Smer egy normális, európai irányultságú párt. Olyan párt, amelyik tudatosítja, hogy a nemzeti kisebbségeknek milyen hozadékai vannak egy ország számára. Világosan megmondtuk: meg akarjuk őrizni a nemzeti kisebbségek status quóját” – mutatott rá a szlovák kormányfő.

Robert Fico és Orbán Viktor a közkiadások konszolidációs lehetőségeiről, valamint a két ország közötti együttműködésről is tárgyalt. A szlovák miniszterelnök ezzel összefüggésben elmondta: országát érdekelni fogják a magyar kormány tervei a pénzügyi tranzakciók adójának bevezetésével kapcsolatban. „Mivel néhány nagy ország elutasítja ezt a törvényt, ezért üdvözölném, ha tapasztalatokat tudnánk szerezni ebben a tekintetben” – mutatott rá.

A találkozón szó esett még a visegrádi négyek csoportján belüli kérdésekről is. Ezzel összefüggésben Fico megállapította: magyar partnerével azonos az álláspontjuk az unió közös agrárpolitikájával kapcsolatban. Hozzátette, védelmi kérdésekben is teret lát az együttműködésre, mivel a visegrádi négyek csoportjában egy országnak sincs a hadseregre fordított pénzből fölös többlete. Rámutatott, ezzel összefüggésben született meg az ötlet a V4 csoporton belül, hogy 2016-ig egy közös katonai egységet hozzanak létre.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.