Kiadják az USA-nak a mexikói drogbárót

MTI

2016. január 9., szombat 20:02, frissítve: szombat 20:39

A mexikói hatóságok azt tervezik, hogy kiadják az Egyesült Államoknak a börtönből való szökése után pénteken elfogott drogbárót, Joaquín „El Chapo” Guzmánt – jelentette szombaton az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

A források szerint a mexikói hatóságok „célja az, hogy eleget tegyenek a kiadatási kérelemnek”, és a főügyészség azon fog dolgozni, hogy minél hamarabb átadják a mexikói drogháború egyik legfontosabb szereplőjének számító Sinaloa drogkartell vezetőjét az Egyesült Államoknak. Az AP amerikai hírügynökség ugyanakkor úgy vélte, hogy még ha így is döntenek a mexikói illetékesek, a folyamat vélhetően nem lesz gyors.

Mexikói tisztviselők nyilvánosan még nem vettették fel az El Chapo (Köpcös) néven is ismert bűnöző kiadatását, mivel ez a lépés semmiképpen sem vetne jó fényt a mexikói igazságszolgáltatás megbízhatóságára. Ugyanakkor a drogbáró Egyesült Államokba küldésével megakadályozható lenne, hogy Guzmán – a hatóságokat és a börtönőröket lefizetve – ismét megszökjön börtönéből, ezzel újra lejáratva az ország bűnüldöző szerveit.

Amerikai politikusok – köztük Marco Rubio floridai szenátor, republikánus párti elnökjelölt-aspiráns – El Chapo elfogása után azonnal követelték kiadását Mexikótól. A férfi ellen több amerikai szövetségi államban is vádat emeltek szervezett bűnözésben való részvétel, pénzmosás, drogkereskedelem, emberölés és egyéb bűncselekmények miatt, az Egyesült Államok hatóságai július 25-én – megszökése előtt néhány nappal – kérték kiadatását.

Ugyanabban a börtönben van

A rettegett Chapót január 9-én szállították abba a börtönbe, ahonnan korábban elszökött.

Joaquín Guzmánt fél éve keresték, miután tavaly július végén egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül – immár második alkalommal – megszökött Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből. Első szökése során állítólag a szennyesbe rejtve vitték ki a börtönből 2001-ben, bár ezt többen vitatják. A férfit pénteken tengerészgyalogosok fogták el egy tűzharc után Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában.

Arely Gomez mexikói főállamügyész szombaton elmondta, hogy a hatóságok részben azért tudták elkapni a drogbárót, mert filmet akart forgatni életéről, és ennek nyomán kapcsolatba lépett színésznőkkel és producerekkel, ami új szálat nyitott a nyomozásban. A Los Mochis-i rejtekhelyre ugyanakkor nem ennek nyomán, hanem a börtön alatti alagutat megépítő segítőinek egyikét követve jutottak el.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.