Kiáll a NATO-főtitkár a rakétapajzs mellett

WL

2012. április 30., hétfő 18:11, frissítve: kedd 08:16

Határozottan kiáll a NATO-főtitkár a rakétavédelmi rendszer kiépítésének terve mellett, jóllehet két amerikai jelentés is kétségeket fogalmazott meg az elképzelés műszaki és pénzügyi kivitelezhetőségét illetően.

Anders Fogh Rasmussen az AP hírügynökségnek hétfőn adott interjúban leszögezte: az európai rakétapajzs műszaki tesztjei azt igazolják, hogy a rendszer működőképes. A tervek szerint a NATO a májusi, chicagói csúcsértekezletén jelenti be, hogy kezdetben milyen kapacitással fog működni a rendszer.

Rasmussen szerint a rakétapajzs által lehetővé válik a NATO-tagországok által lefedett terület egy részének védelme, és a következő években továbbfejlesztik, hogy fokozatosan védelmet tudjon nyújtani az összes európai NATO-tagország teljes lakosságának.

A közelmúltban a Pentagon egyik tanácsadó szerve, a védelemtudományi bizottság és a kongresszus kormányzati tevékenységet ellenőrző hivatala is arra a következtetésre jutott jelentésében, hogy az európai rakétavédelmi rendszer technológiai szempontból problémás, késedelmes, költségei pedig meghaladják a tervszámokat. Az elfogó rakétáknak gyártási hibáik vannak, a radarok teljesítményét alultervezték, érzékelőik pedig nem tudják megkülönböztetni a robbanótölteteket más tárgyaktól.

Az egyik jelentés szerint a rakétapajzsot kapkodva tervezték meg, hogy eloszlassák Oroszország aggályait az előző tervváltozattal kapcsolatosan, amelyet még a Bush-kormány készített. Barack Obama amerikai elnök azonban azt állítja, hogy a rendszer megbízhatóbb és gyorsabban hadrendbe állítható az előzőnél, mert kipróbált technológián alapul.

Rasmussen e két jelentésről nem kívánt véleményt mondani, mert mint mondja, nem olvasta őket. „Azt hiszem, hogy ez egy amerikai ügy” – tette hozzá a NATO-főtitkár.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.