Kiárulná a "családi vagyont" az állam

tt

2012. augusztus 9., csütörtök 17:45

Az állami tulajdonban levő ingatlanok eladása is részét képzi az olasz kormány adósságcsökkentő programjának. Közel 350 nagy értékű ingatlant kínálnak a nemzetközi piacon.

A Monti-kormány privatizációs tervei az ingatlanokkal kezdődnek – kommentálta az olasz sajtó az eddig állami tulajdont képző történelmi paloták eladását. Vincenzo Grilli pénzügyminiszter csomagterve keretében piacra bocsátanak közel 350 épületet, amelyekben eddig minisztériumok és más közhivatalok, valamint katonai létesítmények működtek.

4-5 milliárd eurót várnak

Az ingatlaneladás mellett megkezdődik az olasz önkormányzatok birtokában lévő vállalatok privatizálása is. Grilli bejelentése szerint a többéves tervtől évente 15-20 milliárd eurós bevételt várnak, mely a GDP egy százalékának felel meg. Az ingatlaneladásból 2013-ban 4-5 milliárd eurót remélnek. A cél a májusban 1966 milliárd eurót elért államadósság csökkentése.

Olaszország idén a vártnál nagyobb visszaesésre számíthat, és még jövőre is lejtőn lesz az ország gazdasága – jósolta az olasz központi bank elnöke, Ignazio Visco.

Nagy lehetőség lehet a befektetőknek

Az eladásra kínált épületek között szerepel a Lazio tartománybeli Soriano al Ciminóban levő 12. századi Orsini-kastély, mely a nyolcvanas évekig börtönként szolgált, azóta üresen áll. Vevőre vár Velencében a vasútállomáshoz közeli Emo Diedo-palota és a milánói Bolis Gualdo-palota is. A The Wall Street Journal amerikai napilap nagy lehetőségről írt az Olaszországban befektetni szándékozók számára, hangsúlyozva, hogy az eddiginél olcsóbban lehetne hozzájutni gyönyörű itáliai épületekhez.

Kinek van rá pénze?

Az olasz újságok azt kérdezték, kinek lesz pénze palotát vásárolni a stagnáló és állandó pénzhiánnyal küszködő ingatlanpiacon. A Corriere della Sera napilap hétfői száma arra emlékeztetett, hogy Bolognában két éve hiába árulják az egykori karmelita rend több mint négyezer négyzetméteres hajdani kolostorát. A 13 millió eurós kikiáltási ár már tízmillió alá süllyedt, de egyetlenegy vevő sem jelentkezett. Hiába vár vásárlóra a negyvenmillióért kínált bolognai Sani-kaszárnya is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.