Kicsit megkésve, de Oroszország kiutasított egy magyar diplomatát

2018. április 4., szerda 13:48, frissítve: szerda 14:10

Az orosz külügyminisztérium szerdán közölte, Oroszország kiutasít egy magyar diplomatát – írta meg a Reuters hírügynökség szerda kora délután. A közlés szerint azért tesz így az orosz fél, mert korábban Magyarország is kiutasított egy orosz nagykövetségi dolgozót.

A lépés kissé megkésettnek is tekinthető. A Szkripal-ügy nyomán kialakult nyugati kitiltási hullámra ugyanis múlt héten csütörtökön és pénteken reagált első körben az orosz fél. A viszonosság elvét érvényesítették, amikor a korábban az ő diplomatáikat kitiltó országok külképviseleti dolgozóit hazaküldték, méghozzá azonos számban. Emellett becsukták az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát, válaszul a seattle-i orosz konzulátus bezárásáért. Akkor azonban kimaradt a szórásból a NATO és Magyarország – utóbbit nyugaton sokan azzal magyarázták, hogy a két fél jó kapcsolatai miatt nem kapott büntetést az Orbán Viktor kormánya vezette állam.

A magyar külügy egyébként furcsa táncot írt le ebben az ügyben, első körben úgy nyilvánította ki szolidaritását a britek felé, hogy nem nevezte meg Oroszországot és Szergej Szkripalt sem. Később a kiutasításról szóló közleményben sem nevezték meg Szkripalt, ám végül Kovács Zoltán kormányszóvivő révén csak beszivárgott az orosz exkém neve a kormányzati kommunikációba, erről akkor itt írtunk:

Az EU-tagországok közül egyébként mindössze három állam nem mozdult együtt a Nyugattal, azaz nem utasított ki orosz külképviseleti dolgozót és nem is hívta haza Moszkvából a nagykövetét konzultációra: Ausztria, Ciprus és Görögország.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.