Kiderült, melyik a világ legritkább útlevele

MNO

2016. március 14., hétfő 20:42

Vélhetőleg a Szuverén Máltai Lovagrendnek van a legritkább útlevele a világon – írja az Independent. A katolikus rend ugyanis többnyire csak három legmagasabb szintű tisztviselője – a nagymesterhelyettes, a nagymester és a kancellár – részére bocsátja ki az okmányt.

A hivatalosan Szuverén Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szent János Katonai és Ispotályos Rendnek nevezett lovagrendet 1099-ben hozták létre – írják. Málta szigetének elvesztése után a rend Rómában telepedett le, ahol saját bélyegeit, pénznemét és útlevelét is kiadja. Jelenleg főként jótékonysági szervezetként működik, amely világszerte nyújt orvosi támogatást.

A rend 106 országgal – köztük Spanyolországgal, az Egyesült Államokkal és Oroszországgal – áll diplomáciai kapcsolatban. Azonban több ország – például az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Új-Zéland – nem fogadja el a rend útleveleit – közölte az Independent.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.