Kihirdeti a népszavazási törvényt az ideiglenes államfő

PR

2012. július 16., hétfő 21:00

Crin Antonescu, Románia ideiglenes államfője hétfőn bejelentette: kihirdeti a parlament által június végén módosított népszavazási törvényt, amely az alkotmánybíróság szerint megfelel az alaptörvénynek, amennyiben az államfő leváltásáról rendezendő népszavazáson részt vesz a választópolgárok többsége.

Az ideiglenes államfő Victor Ponta miniszterelnökkel, Petru Filip szenátusi és Valeriu Zgonea képviselőházi elnökkel folytatott tanácskozása után jelentette be döntését. Arra az újságírói kérdésre, hogy a részvételi küszöbre vonatkozó alkotmánybírósági döntés része-e a kihirdetendő törvénymódosításnak, Antonescu igennel válaszolt. Ez azt jelenti, hogy a parlament által felfüggesztett Traian Basescu államfő leváltásáról július 29-ére kiírt népszavazás érvényességéhez nagyjából 9 millió 150 ezer (a szavazati joggal rendelkező választók 50 százalékának, plusz egy főnek) polgárnak kell az urnákhoz járulnia.

Fenntartásai vannak

Antonescu kifejtette, annak ellenére hozta meg döntését, hogy személy szerint fenntartásai vannak a törvénymódosítás – valójában az alkotmánybírósági értelmezés – által megállapított érvényességi küszöbbel kapcsolatban, amely szerinte sérti a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló független szakértői testületének) ajánlásait. Antonescu szerint a Velencei Bizottság népszavazásokról szóló kódexének 50., 51. és 52. cikkelyéből egyértelműen kiderül, hogy nem ajánlatos valamely részvételi küszöb elérésétől függővé tenni a referendumok érvényességét, mert az éppen azoknak a véleményét hatástalaníthatja, akik véleményt nyilvánítottak, a távolmaradási taktikázás bátorítja és meghamisítja a népakaratot.

Antonescu tisztázta, hogy a referendum – a törvénynek és a parlament határozatának megfelelően – egynapos lesz, cáfolva ezzel azokat a sajtóhíreszteléseket, amelyek szerint a kormány kétnapos referendumot akar szervezni, hogy minél többen mehessenek el szavazni. Az ideiglenes államfő szerint viszont nem kizárt, hogy július 29-én nem 8-tól 20 óráig, hanem 7-től 23 óráig tartanak majd nyitva a szavazóhelyiségek.

A parlament dolga összhangba hozni

Arra a kérdésre, hogy mi történik azzal a jelenleg is érvényes sürgősségi kormányrendelettel, amely – egy nappal Traian Basescu felfüggesztése előtt – eltörölte az államfő leváltásáról rendezendő népszavazás érvényességi küszöbét, Antonescu azt mondta: ezt a jogszabályt a parlament dolga összhangba hozni az általa kihirdetendő törvénymódosítással, és erre meg is kérte a parlament házelnökeit.

Antonescu bejelentette: megállapodott a házelnökökkel, hogy a parlament erre a hétre meghirdetett rendkívüli ülésén módosítják azt az alkotmányellenesnek bizonyult sürgősségi kormányrendeletet, amellyel a Ponta- kormány az alkotmánybíróság hatáskörét csorbította. A rendelet szerint a taláros testület nem vizsgálhatja többé a parlament határozatainak alkotmányosságát – ezt azonban az alkotmánybíróság nem fogadta el.

Victor Ponta múlt heti brüsszeli látogatása alkalmával azt ígérte az Európai Parlament, illetve az Európai Bizottság elnökének, hogy kormánya tiszteletben tartja az alkotmánybíróság függetlenségét és határozatait. Az európai intézmények és számos európai ország vezetői aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az államfő leváltását előkészítő bukaresti kormányzati intézkedések esetleg megértették a jogállamiság és az európai demokratikus alapelveit.

Lesz érvényességi küszöb a Traian Basescu román államfő leváltásáról szóló népszavazáson – erősítette meg hétfőn Victor Ponta román miniszterelnök.

Ponta nem örült

Prőhle Gergely korábban abban reménykedett, hogy az Európai Bizottság ugyanolyan következetes lesz Romániával, mint Magyarországgal szemben. Úgy látja, az EB ugyanazon európai értelmezés és jogszabály alapján jár majd el, mint a mi esetünkben.

Herman Van Rompuy, az uniós tagországok kormányfői tanácsának elnöke is jelezte Pontának: aggódik a romániai helyzet miatt, és arra kérte keleti szomszédunk kormányfőjét, a jövőben folytasson építő jellegű párbeszédet az EB-vel. Ponta viszont nem örül neki, hogy az unióban egyesek Románia Schengen-tagságával fenyegetőznek.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.