Kijev bekérette a lengyel nagykövetet

MTI

2017. november 18., szombat 20:31, frissítve: vasárnap 09:13

Sürgősséggel az ukrán külügyminisztériumba kérették szombaton Jan Pieklo lengyel nagykövetet, miután Lengyelországban aznap megtagadták a beutazást egy magas rangú ukrán illetékestől.

Az ukrán közlemény szerint nem engedték be a dél-lengyelországi medykai határátkelőn Szvjatoszljav Seremetet, a háborús áldozatok és politikai megtorlások ügyeivel foglalkozó ukrán állami tárcaközi bizottság titkárát, aki szombat délben egy német vízummal akart belépni Lengyelországba. Közölték vele, hogy a lengyel hatóságok egy évre megtiltották számára a belépést Lengyelországba és a schengeni övezetbe.

Elzbieta Pikor, a lengyel határőrség szóvivője arról tájékoztatta a lengyel PAP hírügynökséget, hogy Seremet szerepel azoknak a személyeknek a listáján, akiknek a belépése nemkívánatos Lengyelországba.

Az ukrán külügyminisztérium közleménye szerint a lengyel nagykövettel közölték, hogy az intézkedés ellentmond az előző este Krakkóban, a lengyel–ukrán államfői tanácsadó testület ülésén létrejött megállapodások logikájának. Az ukrán külügyminisztérium közleményében reményét fejezte ki, hogy a Krakkóban elért kétoldalú megállapodások szellemében rendezik az ügyet.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a múlt héten közölte: Lengyelország jogi eljárásokat indít annak érdekében, hogy ne léphessenek be az országba azok az ukrán állampolgárok, akiket Varsó szélsőségesen lengyelellenesnek tart. Többek között azok az ukránok nemkívánatosak Lengyelországban, akik nyilvános rendezvényeken az egykori galíciai SS-egyenruhájában jelennek meg, vagy adminisztratív módon akadályozzák a második világháborúban meghalt, kivégzett lengyelek ukrajnai sírjainak feltárását, illetve az ukrajnai lengyel emlékművek felújítását.

Ezzel Waszczykowski arra utalt, hogy Kijev áprilisban leállította az ukrajnai lengyel tömegsírok feltárását, amely a lengyel és az ukrán nemzeti emlékezet intézetének együttműködése keretében zajlik. Többek között az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volhíniai (Voliny) mészárlás áldozatai sírjainak feltárásán dolgoznak.

Waszczykowski később azt közölte, hogy a lengyel hatóságok nem hozzák nyilvánosságra azoknak a „feketelistára” tett ukrán állampolgároknak a nevét, akiknek megtiltják a beutazást Lengyelországba.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Tarlós István úgy látja, nem feltétlenül kell a mobil gát a Rómaira

Budapest főpolgármestere szerint rendben van a 3-as metró felújítása, és kitart a Fidesz támogatása mellett. Interjú.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.