Kilőtte autóját a Tesla tulajdonosa az űrbe

MN

2018. február 6., kedd 22:03, frissítve: kedd 22:45

A Youtube-on élőben lehetett követni, amint kilőtték Floridából az űrbe Elon Musk Tesla autóját. A Totalcar portál átvette a kedd este háromnegyed 10 körüli kilövés közvetítését.

Mint írták, Elon Musk, a Tesla cég alapítója és tulajdonosa sok más mellett alapított egy űrkutatási vállalatot még 2002-ben. Ez a SpaceX, ami egy ideje már sikerrel szolgálja ki a Nemzetközi Űrállomást és állít pályára műholdakat, de a legnagyobb céljuk bevallottan a mielőbbi emberes Mars-utazás. Annak egy nagyon fontos állomása a Falcon Heavy első kilövése.

A Falcon Heavy a SpaceX hordozórakétája, lényegében három Falcon–9-es rakéta egybepakolva. A Falcon–9-eseket használja a SpaceX évek óta űrszállítmányozáshoz alacsony Föld körüli pályán, de a Mars-utazáshoz már kevés a 7600 kN tolóerő – jegyzi meg a portál cikke.

A Falcon Heavy gerince egy nagyobb, többfokozatú 9-es, amihez két oldalról egy-egy kisebb Falcon–9-est kapcsoltak. Ezek együttes tolóereje 22 819 kN, amivel már képes lenne 16,8 tonna szállítmányt eljuttatni a Marsig. Az autót most Nap körüli pályára állítják a tervek szerint.

A Falcon Heavy nevű rakéta a jelenlegi legerősebb űreszköz, és korábban is csak a Holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlta felül. Indulását óriási érdeklődés kísérte a helyszínen, a floridai Cape Canaveralban és a tv-képernyőkön keresztül – írták az MTI tudósításában.

A majdnem 70 méter magas űreszköz, ha beválik, a jövőben képes lesz majd 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani, míg a magasabb, geostacionárius pályára 22,2 tonna tömegű terhet vihet magával.

A két kisegítő rakéta levált két és fél perccel az indulás után, és visszaereszkedett a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpont közelében lévő légitámaszpontra. A fő rakéta feljebb emelkedik, de – miután teherkapszulájával pályára állítja a meggyszínű Tesla Roadster sportkocsit – szintén visszatér majd, az óceánon lévő egyik platformra.

Az elektromos autóba "utast" is ültettek, egy űrruhába öltözetett bábut, amely a Starman nevet kapta. A Tesla gépkocsi a tesztrepüléseken szokásos értéktelen ballasztsúlyt (vas, beton) helyettesíti, ugyanakkor óriási reklámértékkel bír a cégtulajdonos Musk számára.

A Falcon Heavy ugyanarról az indítóállásról szállt fel, ahonnan a hatvanas évek végétől kezdve a holdexpedíciók indultak.

A "fellövést" a magas légkörben uralkodó erős szél miatt több mint két órával elhalasztották.

 

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.