Kim Dzsongunt levették a lábáról a déli zenészek

2018. április 2., hétfő 13:57, frissítve: hétfő 15:42

Újabb szimbolikus állomásán van túl az év elején megkezdett észak-koreai nyitási politika, vasárnap dél-koreai zenészek léptek fel Phenjanban, az előadás pedig olyan jól sikerült, hogy a hírek szerint még Kim Dzsongunt, a remeteállam teljhatalmú urát is „mélyen megérintette” az esemény. Bár biztosat nem tudunk, azért megkockáztatjuk, hogy az évekig országa atomprogramjával, valamint új gyárak és vidámparkok megnyitásáról készült, néha már-már groteszk képekkel a világ híradóiba kerülő Kimnél ilyen azért nem esik meg mindennap.

A hivatalos tájékoztatásból kiderül, a többek között a déli könnyűzenei élet egyik meghatározó alakulatát, a Red Velvet lánycsapatot is soraiban tudó dél-koreai zenészcsoport több mint kétórás koncertet adott, ezen ott volt Kim Dzsongun és felesége, Ri Szolcsu is. A felvételek alapján úgy tűnik, a közönségnek is tetszett, amit tapasztalt, ami annál inkább érdekes, mert a dél-koreai (és minden egyéb külföldi) zene illegális északon, a büntetés ezek birtoklásáért, de főleg terjesztéséért nemritkán börtön vagy munkatábor.

További érdekesség, hogy Dél-Korea egy 2016-os északi nukleáris kísérlet után elkezdett maximális hangerőn üvöltetni déli popslágereket a két országot elválasztó határon, ezzel is pszichológiai nyomás alá helyezve az északi katonákat.

A vasárnapi eseményen azonban nem volt nyoma ellenségeskedésnek. „Mindenki mosolygott, ez komoly erőt adott nekünk” – nyilatkozta a Red Velvet egyik énekese, Kang Szulki. Az északi állami hírügynökség szerint Kim Dzsongun személyesen is megköszönte a rövid idő alatt megszervezett, mégis színvonalas show-t.

És noha közben javában zajlik az évenkénti szokásos amerikai–dél-koreai hadgyakorlat, mindez legalább egy kis időre háttérbe szorult. Déli zenészek egyébként több mint tíz éve nem léptek fel északon.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.