Kim Dzsongun becsszóra leszerelné atomfegyvereit

2018. március 19., hétfő 09:29, frissítve: hétfő 16:18

Történelmű jelentőségű ígéretet tett Kim Dzsongun Dél-Korea külügyminiszterének: a diktátor személyesen garantálta, hogy elrendelte az északi nukleáris arzenál leszerelését, és leállítja az atomkísérleteket, mielőtt májusban találkozna Donald Trump amerikai elnökkel.

„Azt kértük, hogy tegyék egyértelművé a nukleáris leszerelést, mire direkt ígéretet kaptam Kimtől. Ez az első alkalom, hogy maga a legfőbb észak-koreai vezető tesz valamire ígéretet – mondta Kang Kjung-wha miniszter asszony a CBS-nek nyilatkozva.

Eközben vasárnap egy magas rangú phenjani diplomata, Csoj Kangil érkezett Finnországba, hogy előkészítse a Kim–Trump találkozó részleteit, melyen a tervek szerint a két állam egyfajta atomcsúcsot tart majd.

Az amerikai felet egy nyugalmazott diplomata, Kathleen Stephens képviseli: a találkozót egy háromnapos stockholmi diplomáciai esemény vezeti fel, írja a The Guardian

Tíz napja derült ki, hogy az örök ellenségnek tűnő washingtoni és phenjani vezetés hajlandó egy asztalhoz ülni – ilyen találkozóra még nem volt példa a történelemben, az esemény pedig azért is rendkívülinek tűnik, mert a két állam még hónapokkal ezelőtt is halálos atomcsapásokkal fenyegette egymást.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.