Kína drasztikusan csökkentette kereskedelmét Észak-Koreával

MN

2018. január 13., szombat 08:27, frissítve: szombat 08:44

Donald Trump amerikai elnök november elején, Pekingben tett látogatásakor kérte a kínai vezetést a nagyobb gazdasági, pénzügyi nyomásgyakorlásra Észak-Koreával szemben, mondván a kiélezett helyzetet Kína e lépéssel könnyen meg tudná oldani. Az Egyesült Államok kormányzata most pénteken méltatta, hogy Kína drasztikusan csökkentette kereskedelmét Észak-Koreával, amivel erősíti a nemzetközi nyomást Észak-Koreára, hogy hagyjon fel rakéta- és atomfegyverprogramjával. A pénteken közzétett kínai adatok azt mutatják,hogy Kína importja Észak-Koreából decemberben 81,6 százalékkal csökkent. Kína a kommunista diktatúra legfontosabba gazdasági partnere, Phenjan külkereskedelmi forgalmának 90 százalékát Pekinggel bonyolítja, amely a legfőbb olajellátója is.

A kínai import igencsak számottevő decemberi csökkentését a Fehér Ház külön közleményben üdvözölte. „A (kínai) lépés támogatja az Egyesült Államok vezette globális erőfeszítést, amelynek célja, hogy maximális nyomást gyakoroljon Észak-Koreára, amíg az nem hagy fel nemzetközileg tiltott programjaival, nem változtat magatartásán, és nem mozdul abba a célirányba, amely atomfegyvermentessé tenné a Koreai-félszigetet” – áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.