Kína drasztikusan csökkentette kereskedelmét Észak-Koreával

MN

2018. január 13., szombat 08:27, frissítve: szombat 08:44

Donald Trump amerikai elnök november elején, Pekingben tett látogatásakor kérte a kínai vezetést a nagyobb gazdasági, pénzügyi nyomásgyakorlásra Észak-Koreával szemben, mondván a kiélezett helyzetet Kína e lépéssel könnyen meg tudná oldani. Az Egyesült Államok kormányzata most pénteken méltatta, hogy Kína drasztikusan csökkentette kereskedelmét Észak-Koreával, amivel erősíti a nemzetközi nyomást Észak-Koreára, hogy hagyjon fel rakéta- és atomfegyverprogramjával. A pénteken közzétett kínai adatok azt mutatják,hogy Kína importja Észak-Koreából decemberben 81,6 százalékkal csökkent. Kína a kommunista diktatúra legfontosabba gazdasági partnere, Phenjan külkereskedelmi forgalmának 90 százalékát Pekinggel bonyolítja, amely a legfőbb olajellátója is.

A kínai import igencsak számottevő decemberi csökkentését a Fehér Ház külön közleményben üdvözölte. „A (kínai) lépés támogatja az Egyesült Államok vezette globális erőfeszítést, amelynek célja, hogy maximális nyomást gyakoroljon Észak-Koreára, amíg az nem hagy fel nemzetközileg tiltott programjaival, nem változtat magatartásán, és nem mozdul abba a célirányba, amely atomfegyvermentessé tenné a Koreai-félszigetet” – áll a közleményben.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.