Kína gyanakszik és határozott kiállást ígér

WL

2012. augusztus 21., kedd 17:17

Az amerikai haditengerészet és a japán védelmi erők kedden egy hónapos, éles lövészettel egybekötött hadgyakorlatot kezdtek, amelyet Peking rossz szemmel néz.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség keddi kommentárjából ítélve rossz néven veszi a kínai vezetés, hogy a résztvevők állítólag „szigetek visszafoglalását” is gyakorolják a Csendes-óceán nyugati részén. A mintegy 600 fő részvételével zajló hadgyakorlat csak „olaj a tűzre”, és súlyosbítja a helyzetet – áll az írásban, amely úgy fogalmaz, hogy a lépés meghazudtolja Washingtont, amely „állítása szerint semleges álláspontot képvisel a Kína és Japán közti területi vitában. Egyúttal újabb gyanút ébreszt az Egyesült Államoknak az ázsiai csendes-óceáni térséget érintő valós szándékaival szemben.”

A Hszinhua megállapítja, az Egyesült Államok volt eleve az, amely elhintette a békétlenség magvait évtizedekkel ezelőtt a szigetekkel kapcsolatban. Szándékosan figyelmen kívül hagyta a kairói nyilatkozatnak és a potsdami határozatnak azokat a fejezeteit, amelyek Japánt a második világháború során elfoglalt területek visszaadására kötelezték.

„A Nixon-kormányzat 1971-ben hibásan és egyoldalúan átruházta a szigetek feletti közigazgatás jogát Japánra” – áll a cikkben, amely emlékeztet arra, hogy a kínai kormány az évek során folyamatosan tagadta ennek az „abszurd és hátsó szándéktól vezérelt” döntésnek a jogosságát, és visszakövetelte a vitatott hovatartozású Tiaojü-szigeteket, amelyek japán elnevezése Szenkaku-szigetek.

Az Egyesült Államok mindezzel megpróbálja Kína gyors regionális térnyerését visszafogni, de Washington nem csodálkozhat (majd) a kínaiak „állhatatos és határozott kiállásán”, amikor országuk területi integritásának és szuverenitásának megvédéséről van szó – szögezi le a cikkíró.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.