Kiszabadították az augusztusban elrabolt magyarokat

2012. augusztus 25., szombat 15:36, frissítve: szombat 20:35

Kiszabadították a Szíriában augusztus közepén elrabolt három magyar állampolgárt – jelentette be Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szombaton egy kőszegi rendezvényen.

Közölte: mindhárman jó állapotban és biztonságban vannak, hamarosan a TEK „fennhatósága alá kerülnek”, és akár pár órán belül elindulhatnak Magyarország felé. Hajdu János éppen egy kerekasztal-beszélgetés közben kapta telefonon a kiszabadítás hírét, amelynek bejelentését a Tranzit – Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvény résztvevői nagy tapssal fogadták.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a Hír TV-nek nyilatkozva elmondta: a magyarokat egy óramű pontossággal végrehajtott titkosszolgálati akció során szabadították ki. A Szíriában valószínűleg kutyakiképzéssel foglalkozó három magyar jó állapotban van. Hajdu úgy vélte, hogy 3-5 napon belül Magyarországra tudják hozni őket, a polgárháborús helyzet és a nehéz repülési körülmények miatt ugyanis bizonytalan a helyzet.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet


A Hír TV helyszíni tudósítója egy másik ügyben is idézte Hajdu Jánost, aki elmondta, hogy a négy hónapja elrabolt két magyar ügyében egyelőre nincs új információ, nehéz a kommunikáció Szíriával, de a TEK így is erőn felül teljesít.

2012. augusztus 13-án délelőtt 9 és 11 óra között a szír főváros, Damaszkusz külvárosában fegyveresek állítottak meg egy gépkocsit, majd annak utasait – 3 magyar és három szír állampolgárt – elrabolták. A három középkorú, 40 év körüli magyar férfit a Terrorelhárítási Központ azonosította. Kiderült, hogy mindhárman rendőrök voltak korábban; a rendőrség különböző szakmai területén teljesítettek szolgálatot. Aktív rendőrként egyikőjük kutyakiképzéssel foglalkozott. Mindhárman évekkel ezelőtt leszereltek, a rendelkezésre álló adatok alapján 2005-ben, 2007-ben és 2008-ban hagyták el a szervezetet.

Néhány hónappal ezelőtt, április végén ugyancsak Szíriában ismeretlen fegyveresek elhurcoltak két magyar állampolgárságú férfit, amikor rablótámadás történt egy cég telephelyén, az ország északkeleti részén. A fegyveresek különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra, akiket magukkal vittek. Hajdu János erről az esetről úgy nyilatkozott: „szinte már az erőnk végén járunk ebben az ügyben, mert azt gondolom, ember ennél többet már nem tud tenni, mint amit mi megteszünk” a társszervekkel együtt. „Hatalmas munkát végzünk. Van olyan hét, amikor optimisták vagyunk, és azt mondjuk, napokon belül megoldódik, aztán ez pillanatok alatt szertefoszlik” – fogalmazott, rámutatva ezzel arra, hogy Szíriában nehéz, szinte átláthatatlan a helyzet, hiszen folyamatosak a harci cselekmények, és az internet-, valamint a mobiltelefon-szolgáltatás is nagyon nehezen működik.

Forrás: MTI, MNO, HírTV

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.