Kiszabadultak az Egyiptomban túszul ejtett turisták

2012. július 16., hétfő 23:37, frissítve: kedd 08:27

Kiszabadult a fogságból hétfőn Egyiptomban az a két amerikai turista, akiket három nappal korábban raboltak el beduinok a Sínai-félszigeten– közölte a biztonsági szervek egyik helyi vezetője.

A hírek szerint egy beduin törzsi vezető raboltatta el a két massachusettsi turistát és egyiptomi idegenvezetőjüket, hogy elérje kábítószer-csempészés vádjával Alexandriában bebörtönzött unokaöccsének szabadon engedését. Az egyiptomi hatóságok helyi törzsi és vallási vezetőkön keresztül kapcsolatba léptek a beduin törzsfővel, és sikeres tárgyalásoknak köszönhetően kiszabadult a két amerikai és egyiptomi kísérőjük - mondta el az állambiztonsági szervek helyi főnöke.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy a beduin törzsfő - Abu Maszúh, a tarabin törzs egy prominens családjának a tagja - mit kapott cserébe. Februárban és májusban is elraboltak két-két amerikait a Sínai-félszigeten. Mindkét esetben 24 órán belül sértetlenül kiszabadultak a túszok. A Sínai-félsziget nagy részét, ahol az egyiptomi üdülőhelyek többsége található, beduinok lakják. Hoszni Mubarak volt elnök tavaly februári bukása óta jelentősen romlott a közbiztonság a térségben. A félszigeten áthaladó, Izraelbe és Jordániába tartó gázvezetéket egy éven belül 14-szer érte támadás.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.