Kitart ígérete mellett Julian Assange

MNO

2017. január 19., csütörtök 20:18, frissítve: péntek 09:06

Julian Assange, a Wikileaks alapítója közölte, hogy tartja magát korábbi ígéretéhez, és visszatér az Egyesült Államokba, ha Barack Obama amerikai elnök szabadon engedi Chelsea Manninget, a Wikileaksnek több százezer dokumentumot átadó volt amerikai katonát – írja a Reuters. Mint ismeretes, Obama enyhítette Manning börtönbüntetését, aki így májusban szabadul, mostani kijelentése alapján Assange tehát akkor állna a kiadatási eljárás elébe. Hozzátette, addig még sok „megbeszélésre” lesz idő és szükség.

A Wikileaks Twitter-oldalán először tavaly szeptemberben közölte, hogy Assange feladja magát, ha az amerikai elnök szabadon engedi Manninget. Ezt egy hete, január 12-én ismét megerősítette a Twitteren.

Barry Pollack, Assange egyesült államokbeli ügyvédje szerdán viszont azt közölte, hogy Manning büntetésének enyhítése nem felel meg a feltételeknek, ugyanis Assange a volt katona azonnali szabadon engedését kérte.

Harmincöt évet kapott

Manninget 2013-ban ítélték 35 évi szabadságvesztésre, mert átadott a Wikileaksnek 750 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot és videofelvételt. Manning 2009-ben a katonai hírszerzés elemzőjeként szolgált Irakban, 2010-ben szivárogtatta ki a bizalmas anyagokat. Az akkor még Bradley Manningként ismert katonát ugyanebben az évben fogták el az amerikai hatóságok, 2011 óta pedig a Kansas állambeli katonai börtönben raboskodik.

A nemi diszfóriája miatt hormonkezelést kapó Manning kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben, és többször kérte, hogy szállítsák át egy női intézménybe.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.