Kitiltották Ukrajnából Morvai Krisztinát és Gaudi-Nagy Tamást

Koncz Tamás

Koncz Tamás

2017. szeptember 27., szerda 16:24, frissítve: szerda 17:35

Öt évre kitiltották Ukrajna területéről Morvai Krisztinát, Jobbik európai parlamenti képviselőjét és Gaudi-Nagy Tamást, a párt volt országgyűlési képviselőjét, értesült a Magyar Nemzet.

A két politikus az ukrán–magyar határon szembesült a kitiltás tényével, az erről szóló határozatot csak ukrán nyelven kapták meg a határőrségről.

Morvai és Gaudi-Nagy a helyszínre érkező magyar konzullal és a határőrökkel tárgyalt, nem akarták feladni a belépés lehetőségét. Morvai Krisztina később videóüzenetben számolt be arról, hogyan élte meg az ukrán hatósági fellépést. 

A küldöttséget állítólag különösebb indoklás nélkül tiltották ki, de a bánásmódot már előrevetíthette Morvai Krisztina és az uniós kapcsolatokkal megbízott ukrán nagykövet levelezése.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Morvai Krisztina Facebook-bejegyzése szerint 3 héttel ezelőtt jelezte utazásuk célját, azt, hogy előadásokat tartanának az európai uniós „kisebbségi” normákról – az ukrán diplomata viszont késve és rosszallóan válaszolt, az engedélykérésre pedig nem reagált, igaz, nem is utasította el a belépést.

Korábban is volt már példa jobbikos képviselők Ukrajnából történő kitiltására: 2014 decemberében Szávay István Jobbik-alelnököt sújtották ötéves tilalommal, állítólag minden indoklás nélkül.

Gyöngyösi Mártont és Szaniszló Adriennt ugyanígy szankcionálta az Ukrán Biztonsági Szolgálat – őket az Index cikke szerint azért büntették, mert Ukrajnát megkerülve, megfigyelőként vettek részt a donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságok választásain. 2014 októberében pedig bezáratták a később kémkedéssel megvádolt Kovács Béla, exjobbikos EP-képviselő beregszászi irodáját is, szeparatista tevékenység vádjával.

Az újabb kitiltások azonban nemcsak a Jobbiknak, hanem a magyar külpolitika és kárpátaljai érdekvédelem egészének szólhatnak. Az ukrán oktatási törvény elfogadására keményen reagált a magyar külügy, jelezte, hogy nem fogja támogatni az ukrán OECD-tagságot – a kialakuló vita pedig felélesztette az ukrajnai magyarellenességet.

A helyi sajtó hangot is ad a nacionalista szellemiségnek, több lap arról ír, hogy nem kell megijedni Budapest fenyegetőzéseitől, majd az Európai Unió vezetése helyre teszi a rebellis Magyarországot.

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.