Kitiltották Ukrajnából Morvai Krisztinát és Gaudi-Nagy Tamást

2017. szeptember 27., szerda 16:24, frissítve: szerda 17:35

Öt évre kitiltották Ukrajna területéről Morvai Krisztinát, Jobbik európai parlamenti képviselőjét és Gaudi-Nagy Tamást, a párt volt országgyűlési képviselőjét, értesült a Magyar Nemzet.

A két politikus az ukrán–magyar határon szembesült a kitiltás tényével, az erről szóló határozatot csak ukrán nyelven kapták meg a határőrségről.

Morvai és Gaudi-Nagy a helyszínre érkező magyar konzullal és a határőrökkel tárgyalt, nem akarták feladni a belépés lehetőségét. Morvai Krisztina később videóüzenetben számolt be arról, hogyan élte meg az ukrán hatósági fellépést. 

A küldöttséget állítólag különösebb indoklás nélkül tiltották ki, de a bánásmódot már előrevetíthette Morvai Krisztina és az uniós kapcsolatokkal megbízott ukrán nagykövet levelezése.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Morvai Krisztina Facebook-bejegyzése szerint 3 héttel ezelőtt jelezte utazásuk célját, azt, hogy előadásokat tartanának az európai uniós „kisebbségi” normákról – az ukrán diplomata viszont késve és rosszallóan válaszolt, az engedélykérésre pedig nem reagált, igaz, nem is utasította el a belépést.

Korábban is volt már példa jobbikos képviselők Ukrajnából történő kitiltására: 2014 decemberében Szávay István Jobbik-alelnököt sújtották ötéves tilalommal, állítólag minden indoklás nélkül.

Gyöngyösi Mártont és Szaniszló Adriennt ugyanígy szankcionálta az Ukrán Biztonsági Szolgálat – őket az Index cikke szerint azért büntették, mert Ukrajnát megkerülve, megfigyelőként vettek részt a donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságok választásain. 2014 októberében pedig bezáratták a később kémkedéssel megvádolt Kovács Béla, exjobbikos EP-képviselő beregszászi irodáját is, szeparatista tevékenység vádjával.

Az újabb kitiltások azonban nemcsak a Jobbiknak, hanem a magyar külpolitika és kárpátaljai érdekvédelem egészének szólhatnak. Az ukrán oktatási törvény elfogadására keményen reagált a magyar külügy, jelezte, hogy nem fogja támogatni az ukrán OECD-tagságot – a kialakuló vita pedig felélesztette az ukrajnai magyarellenességet.

A helyi sajtó hangot is ad a nacionalista szellemiségnek, több lap arról ír, hogy nem kell megijedni Budapest fenyegetőzéseitől, majd az Európai Unió vezetése helyre teszi a rebellis Magyarországot.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.