Kitört egy vulkán, többen megsérültek

2014. szeptember 27., szombat 10:37, frissítve: szombat 18:13

Kitört egy tűzhányó Japán középső részén szombaton, a kitörés következtében egy nő meghalt, több tucatnyian megsérültek, heten eltűntek, és módosítani kellett légi útvonalakat, hogy a repülőgépek elkerülhessék a vulkán felett gomolygó hamufelhőt.

A japán meteorológiai ügynökség közlése szerint a Nagano és Gifu prefektúrák határán elterülő Ontake-hegy helyi idő szerint 11 óra 53 perckor (közép-európai idő szerint nem sokkal hajnali öt óra előtt) tört ki, és a hegy déli lejtőire okádott füstfelhője több mint három kilométeres távolságra elnyúlt.

A hatóságok legkevesebb negyven olyan sérültről tudnak, akiket a mentőalakulatok egyelőre nem tudnak elérni. Ők egyelőre magukra vannak utalva 3000 méter magasan, hegyi kunyhókban – közölte Hanamura Szohei, a naganói katasztrófa-elhárítás munkatársa, hozzátéve, hogy a sérültek közül hozzávetőleg 30 állapota súlyos, több mint tízen elvesztették eszméletüket. Megmentésükre helyi idő szerint vasárnap hajnalban tesznek kísérletet – gyalog, mert a vulkán hamu miatt túl veszélyes lenne helikoptert használni. Hanamura mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a hegyi kunyhók gondnokai járatosak az elsősegélynyújtásban, és telefonos kapcsolatban állnak a mentőalakulatokkal.

Az NHK japán közszolgálati televízió helyszíni tudósításában jól látható volt, amint a hegy vastag szürke füstfelhőt ereszt a levegőbe.

A helyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki a hegymászók és mások számára, hogy kerüljék el a környéket. Egy, a Youtube videomegosztó portálra feltett felvételen látszik, amint hegymászók sietve távoznak a hegycsúcs közeléből, miközben a tűzhányó füstfelhője fölébük emelkedik.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az Ontake-hegy a japán fővárostól, Tokiótól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekszik. Atomerőmű nincs a közeli térségben. A vulkán legutóbb 1979-ben tört ki, akkor 200 ezer tonna hamut lövellt ki. Volt egy kisebb kitörés is 1991-ben.

A japán Kyodo News hírügynökség által közreadott felvételen hegymászók távoznak az Ontake-hegyről
A japán Kyodo News hírügynökség által közreadott felvételen hegymászók távoznak az Ontake-hegyről
Fotó: MTI/AP

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.