„Kiüresített kisebbségi törvényre nincs szükség”

WL

2012. január 6., péntek 14:32

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem fog megszavazni egy kiüresített kisebbségi törvényt – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A politikust a marosvásárhelyi Népújság című napilap pénteki száma idézte. Eszerint Kelemen kifejtette, hogy a szövetség nem tűz ki újabb határidőket a kisebbségi törvény elfogadására.

Az RMDSZ legutóbb tavaly állapodott meg a nagyobbik koalíciós partnerével, a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párttal (PD-L) abban, hogy 2011 első felében fogadja el a képviselőház a jogszabályt, de a feleknek ismét nem sikerült megállapodniuk a szöveg végleges változatában.

A nézeteltérések továbbra is a kulturális autonómiát szabályozó fejezettel kapcsolatosak. Kelemen leszögezte: az RMDSZ nem szavaz meg olyan szövegváltozatot, amely nem tartalmazza a kulturális autonómiának azokat a kereteit és intézményi jogköreit, amelyek az eredeti tervben is benne voltak. „Kiüresített kisebbségi törvényre nincs szükség” – szögezte le a politikus.

Kitért arra is, hogy a magyaron kívül a többi 18 romániai nemzeti kisebbségeket képviselő parlamenti frakció vezetője a héten bejelentette: számukra az idei év egyik prioritása a kisebbségi törvény. Kelemen szerint a nem magyar nemzeti kisebbségek számára a jogszabály alapvetően nem a kulturális autonómia miatt fontos, de egyetértés van közöttük, hogy csak olyan szövegváltozatot támogatnak majd, amelyet az RMDSZ is elfogad.

Kelemen szerint a román pártok azt szeretnék, hogy ne essen szó kulturális autonómiáról, az autonómia szó ne szerepeljen a törvényben, és a kisebbségeknek ne legyen döntési jogkörük az oktatási-kulturális intézmények létrehozása, működtetése, valamint a vezetők kinevezése és leváltása ügyében.

A kisebbségi törvénytervezetet már 2005-ben elfogadta a román kormány, és a parlament elé terjesztette. 2006-ban a szenátus elutasította a jogszabályt, majd a képviselőházhoz került, ahol 2007 óta elakadt a tervezet vitája. Tavaly történt egy kísérlet, hogy ismét napirendre tűzzék, de kudarcba fulladt a kezdeményezés.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.