Kiüthetik a konzervatív kormányt + Videó + Képek

Kovács András

2012. május 3., csütörtök 06:00, frissítve: csütörtök 10:19

Komoly erőpróba előtt állnak a brit kormánypártok a csütörtöki helyhatósági választásokon, ahol az ellenzéki Munkáspárt áttörését valószínűsítik a felmérések. A konzervatívok számára komoly szépségtapasz lehet a londoni polgármesteri poszt megtartása, amire jó esélyük is van. A félidős választásokon elszenvedett kormánypárti vereségekből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

Önkormányzati szuper választást tartanak csütörtökön Nagy-Britanniában, mivel egyszerre döntenek majd a londoni főpolgármesterről és a közgyűlésről, valamint helyhatósági voksolást tartanak Angliában, Skóciában és Walesban. A 2010 májusa óta hatalmon lévő konzervatív–liberális koalíció a legnehezebb erőpróba előtt áll, mivel 5000 helyhatósági helyről döntenek a szavazók. A kabinet két éve egy erőteljes megszorító programban kezdett, a gazdaság mostanra ismét recesszióba zuhant, míg a munkanélküliség történelmi magasságokba emelkedett.

 

Boris Johnson, London jelenlegi főpolgármestere

Éppen ezen tényezők miatt a kormánypártok vélhetően veszteségeket könyvelhetnek el a mostani választásokon, bár az ilyen időközi megmérettetések mindig az ellenzéki sikerét hozták Nagy-Britanniában is. Az utóbbi hetekben David Cameron miniszterelnök többször került a támadások kereszttüzébe, így elemzők szerint a szokásos vereség mellett a mostani önkormányzati választás akár katasztrófát is jelenthet a politikus számára.


Visszavágna

Felmérések szerint a balközép Munkáspárt egyértelmű megerősödését regisztrálhatjuk a voksolást követően, míg az EU-ellenes Brit Függetlenségi Párt és a Skót Nemzeti Párt is teret nyerhet a konzervatívok és a liberálisok kárára. Az Independentben közölt kutatás szerint a Labour 40, a konzervatívok 33, a liberális-demokraták 11, a függetlenségi párt pedig nyolc százalékon állt áprilisban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

 


A választás legnagyobb tétje, hogy képes lesz-e Boris Johnson London konzervatív polgármestere megtartani a székét munkáspárti kihívójával szemben. Ken Livingston, aki korábban 2000–2008 között volt a főváros vezetője, most megpróbál visszavágni a négy évvel ezelőtt elszenvedett vereségért. Egyelőre Johnson örülhet, mivel a felmérések szerint legalább tíz százalékkal vezet legfőbb riválisa előtt. „Ha Johnson veszít, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülhet Cameron, de ha nyer, akkor az országos vereség ellenére elmondhatja, hogy a legfontosabb ütközetet megnyerte” – mondta John Curtice politikai elemző.

Liberális mélyrepülés

A kormány helyzetét csak nehezítheti, hogy mivel a liberálisok a tavalyi önkormányzati választásokon soha nem látott vereséget szenvedtek, ezért ha idén is hasonlóan szerepelnének, könnyen a koalícióból való távozáson gondolkodhatnának. A befektetők aggodalmát mindenesetre lehűtötték azok a nyilatkozatok, miszerint a kabinet ragaszkodik a költségvetési egyensúly fenntartásához és a kiadások további lefaragásához.

 

 

Ken Livingstone, a Munkáspárt jelöltje

A londoni megmérettetésen kívül a liverpooli polgármester-választás áll az érdeklődés középpontjában, bár a Mersey partján egyértelmű munkáspárti siker várható. A Labour egyébként Angliában és Walesben bízik jelentős áttörésben 2008-as súlyos veresége óta, éppen ezért a nyugdíjasokra, valamint a tömegközlekedést használókra koncentrált a kampány során. A liberálisok a súlyos vereség elkerülése érdekében ismételten elővették az adócsökkentés jelszavát, és megpróbálnak azokra a településekre koncentrálni, ahol a legnagyobb esélyük van a sikerre.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.