Kiverte a biztosítékot az angol nyelvű sajtóban is az Elios-botrány

MN

2018. február 12., hétfő 17:50, frissítve: kedd 07:24

Orbán szövetségesei kifizetőhelyként használhatják az EU-t – írta a The Guardian. A nemrég napvilágra került OLAF-jelentésre hivatkozva a brit lap cikke ismerteti, hogy EP-képviselők az uniós kiadások keményebb ellenőrzését szorgalmazzák Magyarországon, mivel szerintük egyre növekvő aggodalomra ad okot, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökhöz kötődő oligarchák egy csoportja pénztárként használhatja az EU-t.

Az írás emlékeztet, hogy Magyarország a jelenlegi, 2020-ig tartó hétéves uniós költségvetési ciklusban mintegy 25 milliárd eurót (20,2 milliárd forint) kap összesen az EU-tól, és ezzel itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó támogatás.

A cikk szerint az EP-képviselők mind jobban aggódnak amiatt, hogy az európai alapokból a pénzek egyre nagyobb hányada Orbán családjához, barátaihoz és támogatóihoz kerül, akik sorozatosan valódi verseny nélkül nyernek el az EU által finanszírozott infrastrukturális szerződéseket.

A cikk azt is felidézi, hogy Ingeborg Grässle német jobboldali európai parlamenti képviselő nemrégiben tett magyarországi látogatása során úgy találta, hogy a közbeszerzési pályázatok 36 százalékára csupán egy ajánlat érkezik. A képviselő ugyanakkor a lapnak hozzátette, hogy ugyanez az arány Lengyelországban és Horvátországban még rosszabb, mintegy 45 százalék. Mint a The Guardiannek kifejtette, „néhány tagállamban oligarchák váltak politikussá, és egyidejűleg uniós és a tagállami pénzforrást is kapnak a cégeik”.

Az írás részletezi az Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában állt Elios Zrt. ügyében kipattant botrányt és azokat a súlyos szabálytalanságokat, amelyeket az ügyben a Csalás Elleni Európai Hivatal jelentése is feltárt. Hozzáteszik, hogy sem az Elios, sem Tiborcz István nem válaszolt eddig a bizottsági jelentésre.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Frank Engel jobboldali luxemburgi EP-képviselő az újságnak elmondta, hogy Magyarországnak is csatlakoznia kellene az újonnan létrehozott uniós ügyészi szolgálathoz, ha továbbra is EU-támogatásokat szeretne kapni. Tavaly húsz tagállam állapodott meg egy európai ügyészség létrehozásáról, amelynek feladata az uniós források jogszerű felhasználásának kivizsgálása lesz, Magyarország nem csatlakozott a kezdeményezéshez – írják a cikkben.

Szombati cikkében a The New York Times idézte fel, hogy Orbán Viktor még 2010 májusának elején, a Fidesz kétharmados győzelme után egy szűk körű találkozón győzte meg pártjának több vezetőjét arról, hogy radikálisan át kell alakítani az országot. Az írás szerint nyolc év volt szükséges ahhoz, hogy Magyarország meredek lejtmenetben lévő, puha autokráciává váljon, ahol a baráti kapitalizmust és a szélsőjobboldali retorikát sikerült az egypártrendszerrel összekötni.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.