Kivizsgálja az ENSZ a mianmari rohingja kisebbség elleni bűncselekményet

MTI

2017. május 30., kedd 15:34, frissítve: kedd 15:41

Az ENSZ kedden megbízott egy háromfős szakértői csoportot azzal, hogy a mianmari Rakhajn szövetségi államban vizsgálja ki azokat a bűncselekményeket – tömeges gyilkosságokat, nemi erőszakot és kínzásokat –, amelyeket egybehangzó állítások szerint a biztonsági erők követtek el a muszlim rohingja kisebbség ellen.

A világszervezet nemzetközi tényfeltáró misszióját Indira Dzsai Szingh, az indiai legfelsőbb bíróság jogásza fogja vezetni – jelentette be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának elnöke közleményében, amely szerint a rohingják elleni súlyos jogsértések kivizsgálásával megbízott szakértői csoport másik két tagja Radika Kumáraszvámi Srí Lanka-i emberi jogvédő ügyvéd és Christopher Sidoti ausztrál aktivista lesz.

A misszió engedélyt kér majd, hogy eljuthasson a 95 százalékban buddhista lakosú délkelet-ázsiai országba, ahonnan az ENSZ adatai szerint 75 ezer muszlim rohingja menekült el Bangladesbe a kormány tavaly októberben indított rakhajni tisztogató művelete óta, amelyet megtorlásnak szántak arra, hogy fegyveresek határátkelőket támadtak meg.

A világszervezet teljes körű együttműködésre szólította fel a mianmari kormányt, így arra is, hogy az akadálytalan tényfeltárás érdekében biztosítson hozzáférést a helyi hatóságok által lefolytatott vizsgálatok eredményeihez.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa márciusban döntött arról, hogy nemzetközi tényfeltáró missziót küld Mianmarba.

Yanghee Lee, az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó különmegbízottjának márciusi nyilatkozata szerint a mianmari hadsereg emberiesség elleni bűncselekményeket követett el a rohingja muszlim kisebbség ellen. Hozzátette: a rohingják a mianmari biztonsági erők „módszeres” visszaéléseinek áldozatai.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.