Kivizsgálja az ENSZ a mianmari rohingja kisebbség elleni bűncselekményet

MTI

2017. május 30., kedd 15:34, frissítve: kedd 15:41

Az ENSZ kedden megbízott egy háromfős szakértői csoportot azzal, hogy a mianmari Rakhajn szövetségi államban vizsgálja ki azokat a bűncselekményeket – tömeges gyilkosságokat, nemi erőszakot és kínzásokat –, amelyeket egybehangzó állítások szerint a biztonsági erők követtek el a muszlim rohingja kisebbség ellen.

A világszervezet nemzetközi tényfeltáró misszióját Indira Dzsai Szingh, az indiai legfelsőbb bíróság jogásza fogja vezetni – jelentette be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának elnöke közleményében, amely szerint a rohingják elleni súlyos jogsértések kivizsgálásával megbízott szakértői csoport másik két tagja Radika Kumáraszvámi Srí Lanka-i emberi jogvédő ügyvéd és Christopher Sidoti ausztrál aktivista lesz.

A misszió engedélyt kér majd, hogy eljuthasson a 95 százalékban buddhista lakosú délkelet-ázsiai országba, ahonnan az ENSZ adatai szerint 75 ezer muszlim rohingja menekült el Bangladesbe a kormány tavaly októberben indított rakhajni tisztogató művelete óta, amelyet megtorlásnak szántak arra, hogy fegyveresek határátkelőket támadtak meg.

A világszervezet teljes körű együttműködésre szólította fel a mianmari kormányt, így arra is, hogy az akadálytalan tényfeltárás érdekében biztosítson hozzáférést a helyi hatóságok által lefolytatott vizsgálatok eredményeihez.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa márciusban döntött arról, hogy nemzetközi tényfeltáró missziót küld Mianmarba.

Yanghee Lee, az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó különmegbízottjának márciusi nyilatkozata szerint a mianmari hadsereg emberiesség elleni bűncselekményeket követett el a rohingja muszlim kisebbség ellen. Hozzátette: a rohingják a mianmari biztonsági erők „módszeres” visszaéléseinek áldozatai.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.