A szocialisták vezetésével alakítanak kormányt

TK

2012. május 11., péntek 12:18, frissítve: péntek 12:20

A görög konzervatívok készek részt venni egy koalíciós kormányban – jelentették be pénteken Athénban, miután Evangelosz Venizelosz, a szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) elnöke tárgyalt a konzervatív Új Demokrácia (ND) vezetőjével, Antonisz Szamarasszal.

Venizelosz azt követően kapott kormányalakítási megbízást Karolosz Papuliasz államfőtől, hogy Szamarasz, majd Alexisz Ciprasz, a Radikális Baloldal (Sziriza) vezetője is kudarcot vallott a kormányalakítási próbálkozással. Bővebben>>>

Szamarasz a görög televízióban nyilatkozva kijelentette: a szocialisták és a kis Demokratikus Baloldal (Dimar) pártjának elképzelései nagyon hasonlóak az Új Demokrácia elképzeléseihez. „Készek vagyunk ezt a kormányt támogatni, vagy egy kisebbségi kormányt tolerálni” – mondta.

Venizelosz csütörtökön már megszerezte a mérsékelt, a Szirizából korábban kiszakadt Demokratikus Baloldal (Dimar) hozzájárulását egy koalíciós kormányban való részvételhez. Az ND-nek 108, a szocialistáknak 41, a Dimarnak pedig – amely az euróövezetben való bennmaradás mellett van – 19 képviselője van a 300 fős parlamentben. Így a három pártnak együtt – 168 képviselővel – meglenne a szükséges többsége. Ez a koalíció azonban egyelőre bizonytalan, mert Fotisz Kuvelisz, a Dimar elnöke csak azzal a feltétellel csatlakozna hozzá, ha abban a Radikális Baloldal (Sziriza) is helyet kapna. Venizelosz péntek este szándékozik tárgyalni Alexisz Ciprasszal, a Sziriza elnökével.

Szamarasz síkraszállt amellett, hogy vonják be a Szirizát is a koalíciós kormányba. Véleménye szerint Görögországnak nem lesz stabil kormánya, amely képes az országot az euróövezetben tartani a radikális baloldali párt kormányzati részvétele vagy legalábbis külső támogatása nélkül. A Sziriza azonban ellenzi a megszorításokat, viszont az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal korábban egyeztetett takarékossági csomag végrehajtása nélkül Athén nem juthat hozzá a kilátásba helyezett mentőcsomaghoz.

Politikai megfigyelők szerint a görög konzervatívok engedékenysége elsősorban azzal magyarázható, hogy a legújabb közvélemény-kutatások azt jelzik, egy újabb választásból már nem az Új Demokrácia kerülne ki a legerősebb pártként, hanem nagy valószínűséggel a Sziriza a voksok akár 24 százalékával. A legerősebb párt a görög választási rendszerben további 50 mandátumot kap a 300 fős parlamentben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.