Köln: megvan a félezredik áldozat

MTI

2016. január 10., vasárnap 21:29, frissítve: hétfő 08:11

Meghaladta az ötszázat a szilveszteri molesztálásokkal összefüggésben tett feljelentések száma Kölnben – közölte vasárnap a dél-németországi város rendőrsége.

A hatóság közleménye szerint vasárnapig 516 feljelentés érkezett hozzájuk, mintegy 40 százalékuk szólt részben vagy egészében szexuális jellegű támadásról.

A szilveszteri támadások kivizsgálására alakult nyomozócsoport jelenleg 19 személyt kezel gyanúsítottként. A nyomozók jelenleg videofelvételek, valamint tanúk és áldozatok vallomásainak elemzése alapján próbálnak bizonyítékokat gyűjteni. Egy 19 éves marokkói férfit letartóztattak lopás gyanújával. A közlemény szerint a férfit 2013-ban több alkalommal elzárásra ítélték Németországban különböző bűncselekmények miatt.

A terror éjszakája

Rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, és ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók

„kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”.

Kisebb számban, de hasonló esetek történtek más német nagyvárosokban, illetve Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.

Kitervelt erőszak
„Ne mondja nekem senki, hogy nem volt összehangolva és előre eltervezve” – nyilatkozta a német igazságügyi miniszter a Bild am Sonntagnak a kölni támadás kapcsán. Maas sürgős és alapos vizsgálatot sürget.

Hamburgban a legújabb, vasárnapi adatok szerint mintegy 130 bejelentés érkezett a rendőrséghez. Pénteken itt 108 esetről volt tudomása a rendőrségnek. A feljelentések szerint a támadások jelentős része a Sankt-Pauli negyedben található Reeperbahn sétányon történt. Egyelőre egy gyanúsítottat sem sikerült azonosítani. A hamburgi rendőrség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette, hogy a támadások nem kizárólag szexuális jellegűek voltak.

Merkel változtatásról beszélt...

Szombaton Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy a német polgárok és a menekültek „nagy többségének” érdekében változtatni kell a menekültügyi szabályozáson a szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett tömeges támadások fényében – számolt be az MTI. A CDU elnöksége az ülésen elfogadott egy Mainzi nyilatkozat című dokumentumot, amelyben egyebek mellett a Németországba érkező menekültek számának korlátozását, az elutasított menedékkérők hazaküldésének felgyorsítását, a bűncselekményt elkövetők menedékjogtól való megfosztását és általában véve hatósági ellenőrzésük erősítését irányozza elő.

...de jó kérdés, lesz-e bármi változás

Kiss J. László megjegyezte: a menekültkérdésben nagyon aprólékos lépéseket hoznak a németek, rendkívül sok szabályozás van már, de megvalósításuk sokszor gondot okoz.

„A legutóbbi szigorító csomag például a szociáldemokrata párt (SPD) miatt hiúsult meg.”

Angela Merkel eddig azt hangsúlyozta, hogy a nyitott határok politikáját folytatja, a migránshullám hasonló a globalizáció bármely jelenségéhez, amit nem lehet feltartóztatni. Ugyanakkor a jelek szerint a német állam nem képes megvédeni saját polgárait, Németországban a párhuzamos társadalmakat jellemző biztonság- és jogmentes tér jött létre – tette hozzá a szakértő. A német kancellár és politikájának elfogadottsága a márciusi tartományi választásokon kiderül, mindazonáltal a szakértő arra számít, hogy a parlamentbe olyan új pártok is bekerülnek majd, mint az Alternatíva Németországnak (AfD).

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír