Komoly dicséretet kapott az alaptörvény

NT

2012. április 17., kedd 13:25, frissítve: kedd 14:10

Rupert Scholz alkotmányjogász a Die Weltben megjelent cikkében megállapította, hogy a magyar alaptörvény sokkal jobb a hírénél, s az alkotmányozás a tagállamok szuverenitásához tartozik.

A korábbi német védelmi miniszter az alkotmánnyal kapcsolatos „szőrszálhasogatások tömegét” meglepőnek és alaptalannak nevezte, megállapítva, hogy bár Magyarország az európai demokráciák közé sorolható, mégis attól tartanak, hogy nem érvényesülnek a jogállamiság elvei, és félnek az ébredező nacionalizmustól. Ezeket a vádakat szintén alaptalannak minősítette Rupert Scholz.

A nemzeti hitvallásról kijelentette, hogy az az ország egységét akarja megóvni, és elhatárolódik a nemzetiszocialista és kommunista diktatúráktól. Kiemelte, hogy ez nem jelent nemet Európára, sőt hitet tesz az európai egység mellett. Rupert Scholz szerint ez az egység a tagállamok nemzeti identitásán nyugszik.

Az alaptörvény stabil demokratikus rendszert épít és minden szempontból biztosítja a jogállamiságot – vélekedett a német alkotmányjogász. Kiemelte, hogy a részletes alapjogi katalógus garantálja a polgári szabadságjogokat és emberi alapjogokat.

Az államadósságra vonatkozó szabályozást példaértékűnek nevezte. Hozzátette, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét is világosan szabályozzák az alaptörvényben.

Rupert Scholz arra is kitért, hogy a hatalmi ágak elválasztását is kihangsúlyozták benne. Aláhúzta, hogy az alkotmány a preambulumában hitet tett a kereszténység mellett, de ugyanakkor biztosítja a vallásszabadságot a másként gondolkozóknak. Hozzátette, hogy biztosítja a szólás- és sajtószabadságot is, valamint hogy a magyar alaptörvény kiemelkedik az EU fiatal demokráciáinak alkotmányai közül.

„A magyar alaptörvénnyel az a helyzet, hogy a materiális zsinórmérték tekintetében egy szokatlanul bölcs és modern alkotmánnyal van dolgunk” – nyilatkozta korábban a Mos Maiorum blognak Paul Kirchhof alkotmányjogász. Szerinte az alaptörvényből világosan látszik, hogy a jogászok a világban megtalálható különböző alkotmányos megoldásokhoz nyúltak vissza: a sarkalatos törvények esetében az osztrák mintát követték, az előzetes normakontroll esetében a francia mintát, a költségvetési és adótörvényekre vonatkozó korlátozó szabályok esetében pedig az amerikai mintát.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.