Komoly kihívásokkal néz szembe a "nép kormánya"

WL

2012. augusztus 2., csütörtök 17:48

Az új egyiptomi kabinet "a nép kormánya" lesz – ígérte Hasim Mohamed Kandil leendő miniszterelnök csütörtökön, egységre szólítva minden egyiptomit az ország előtt tornyosuló "súlyos kihívások" leküzdésének érdekében.

„Mi a nép kormánya vagyunk. Nem képviselünk egy konkrét (politikai) irányzatot sem” – jelentette ki a kormányát bemutató sajtótájékoztatón Kandil, aki korábban azt mondta, politikai hovatartozás helyett a szakmai felkészültség alapján fogja kiválasztani minisztereit. A leendő miniszterelnök – akit 35 fős kormányával együtt csütörtökön fog beiktatni hivatalába Mohamed Murszi államfő – a gazdasági válság leküzdését és a romló biztonsági helyzet javítását nevezte a kormány két fő feladatának. Azt is elmondta, hogy az új kormány a Nemzetközi Valutaalaphoz akar fordulni kölcsönért. Az ezzel kapcsolatos „következő lépésekről” a szombatra összehívott kormányülésen egyeztetnek majd.

Marad a marsall

Kandil megerősítette, hogy a védelmi miniszteri tárcát továbbra is Mohamed Huszein Tantávi fogja vezetni, aki egyben a Murszival több ízben politikai összetűzésbe került legfelső katonai tanács elnöke is. A marsall Mubarak alatt húsz évig volt Egyiptom védelmi minisztere. A Tantávi vezette katonai tanács jelentősen korlátozta az államfő jogköreit Murszinak, az iszlamista Muzulmán Testvériség politikusának megválasztása óta, s a marsall miniszteri kinevezése arra enged következtetni megfigyelők szerint, hogy a hadsereg továbbra sem akar lemondani politikai szerepéről.

Egyiptom elnöke és katonai vezetője arról biztosította Leon Panetta amerikai védelmi minisztert a Kairóban folytatott tárgyalásaikon, hogy országukat a teljes demokrácia felé kormányozzák.

Tantávi mellett az előző – a tavaly a katonai tanács által kinevezett – kormány több tagja is posztján marad, többek között Mohamed Kamel Amr külügyminiszter és Mumtáz Szaíd pénzügyminiszter. Az állami tévé által közzétett kormánylista szerint a távozó kabinet további három minisztere marad hivatalában.

A kormányalakítással Murszi által a múlt héten megbízott Kandilt egy kevésbé ismert technokrataként tartják számon. Kandil erősen elkötelezett muszlim, s egyiptomi sajtóértesülések szerint rokonszenvezik a Muzulmán Testvériséggel is, bár nem a mozgalom tagja. Kormányában ugyanakkor az iszlamista szervezet csupán két tagja kapott tárcát.

Áldatlan állapotok

Az új kormány válságos gazdasági helyzettel néz szembe a mintegy másfél éve politikai instabilitás sújtotta országban. Az egyiptomi devizatartalékok felükre csökkentek az említett időszakban, az ország egyik legfőbb bevételi forrását adó turisztikai szektor bevételei pedig a rossz biztonsági helyzet miatt jelentősen elmaradnak a megszokottól. A közelmúltban Egyiptom-szerte gyakoriak voltak a víz- és áramkimaradások, s minden nap ezrek tüntettek az utcákon – többek között Murszi rezidenciája előtt – az áldatlan állapotok miatt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.