Komoly lépések az adócsalók ellen

HF

2012. július 11., szerda 23:53

Új EU-s szabályokat javasolt az Európai Bizottság szerdán annak érdekében, hogy az unió területén fokozzák a fellépést az adócsalók és a pénzügyi csalásokat elkövetők ellen.

Az irányelvjavaslat részleteit Viviane Reding igazságügyi és Algirdas Šemeta adóügyi biztos ismertette szerdán, a testület szokásos heti ülését követően. A jogszabály az uniós költségvetést is érintő pénzügyi bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását harmonizálná uniós szinten, megszüntetve azt a lehetőséget, hogy az elkövetők kihasználják a nemzeti jogrendszerek közti különbségeket, például hogy egyes EU-tagállamokban csak pénzbírság jár olyan csalásért, amelyet máshol börtönnel sújtanak.

Egységes szabályozás

A jogszabály a témába vágó bűncselekmények közös definiálását, illetve a minimális büntetés mértékét is magában foglalná. Viviane Reding a javaslatot bemutatva azt hangsúlyozta, hogy az unióban élő adófizetők pénzének maximális védelmet kell biztosítani, Algirdas Šemeta pedig úgy fogalmazott, hogy a csalók nem menekülhetnek meg a felelősségre vonás alól pusztán csak földrajzi pozíciójuk okán.

A bizottság emlékeztetett arra is, hogy az uniós büdzsé 90 százalékát a tagországok költik el. Tavalyelőtt EU-szerte összesen 600 csalásgyanús esetet vizsgáltak uniós pénzekre vonatkozóan, és a tagországok beszámolói alapján a csalásokban érintett összeg eléri a 600 millió eurót.

Többmilliárdos kiesést jelent az adóelkerülés

Az adóelkerüléssel és adócsalással foglalkozott az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága is. A képviselők megszavazták azt a jelentéstervezetet, amely „az adóelkerülés és az adócsalás, valamint a kettős nem adózás lehetőségét minimálisra csökkentve egyértelműen szabályozza a kamat- és jogdíjfizetések közös adózási rendszerét” – jelezte közleményben Pelczné Gáll Ildikó, a dokumentum EP-bizottsági felelőse.

Emlékeztetett rá, hogy „a legfrissebb becslések szerint az adókijátszás és az adóelkerülés összességében hárommilliárd euró bevételkiesést jelent az Európai Unió kormányai számára”. A jelentésben a közlemény szerint „kiemelt szerepet kapott az a szemlélet, miszerint nem fordulhat elő, hogy valaki hibrid eszközök alkalmazásával vagy éppen jogosulatlan adókedvezmények igénybevételével mentesülni tudjon az adófizetés alól”.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.